Elgáncsolta Európát az olasz eredmény

Az sem tudta zöldbe fordítani az indexeket, hogy New Yorkban a Dow és az S&P-500 némi emelkedést mutatott fel.
NAPI, 2013. február 26. kedd, 18:43
Fotó: Napi.hu

Tetemes veszteséggel zártak kedden a vezető nyugat-európai részvényindexek. A DAX 2,3 százalékkal 7597, a CAC-40 2,7 százalékkal 3622, az FTSE-100 pedig 1,3 százalékkal 6270 pontra esett, miközben a Wall Streeten messze nem volt ilyen borús a kép.

Nem tett jót a hangulatnak az, hogy az eurózóna-válság egyik gyenge láncszemének tartott Olaszországban a választások nyomán patthelyzet alakult ki a felsőházban, így új választások kiírására lehet szükség. A rossz hírek nyomán az olasz FTSE MIB index közel 5 százalékkal zuhant.

Az amerikai adatok - köztük a vártnál jobb fogyasztói bizalmi index, a rég látott tempójú lakóingatlan-áremelkedés, valamint a bankszektor tetemes profitja - némileg enyhítették a nyomást. Az viszont újfent kedvezőtlenül hatott, hogy bár Ben Bernanke, a Fed elnöke szenátusi beszámolójában a jegybank kötvényvásárlási programja mellett érvelt, hosszan beszélt az euróövezet súlyos strukturális gondjairól is. Mindez elsősorban a kockázatérzékenynek számító bankrészvényeket - köztük is főleg az olaszokat - küldte lejtőre, de a nyersanyagipari cégek papírjai is a nagyobb vesztesek közé kerültek, az olaj- és fémárak csökkenésével párhuzamosan. Frankfurtban a BASF vegyipari csoport részvényeit a csalódást keltő gyorsjelentés lékelte meg, miközben a Bayer és a Beiersdorf erősödni tudott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK