BUX
41002

Elgyengült Európa

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek jelentős gyengüléssel zártak kedden.

NAPI, 2010. augusztus 10. kedd, 18:38

A befektetők továbbra is aggódnak a globális gazdasági kilátások miatt, amit a nap folyamán több adat is erősített. Az irányadó indexek között a londoni Footsie 0,6, a frankfurti DAX 1, a párizsi CAC 40 mutató pedig 1,2 százalékkal került a hétfő esti szintek alá.

Az árupiacok is gyengültek, így a legnagyobb árfolyam-csökkenést a bányacégek szenvedték el az öreg kontinensen. Az egyes papírok között a Tui, Európa legnagyobb utazási irodája és az InterContinental szállodaipari csoport részben gyenge várakozásai miatt esett;míg a GDF Suez a brit International Power energiacég megvásárlása után gyengült.

A fontosabb piacbefolyásoló adatok között a kínai import váratlan csökkenése júliusban, vagy az amerikai termelékenység hanyatlása is ebbe az irányba mutatott.

A piacok fokozódó érdeklődéssel várják a világ első számú gazdaságának központi bankja, a Federal Reserve monetáris testületének (FOMC) esti találkozóját, amelyen a remények szerint esetleg a lassuló növekedés megtámogatásáról dönthetnek.

Amennyiben így történik, akkor annak ellenére enyhíthetnek az amerikai monetáris politikán, hogy Ben Bernanke elnök július végén még azt mondta, a Fed nem tervez a közeli jövőben bármilyen lépést. Emellett azonban már akkor elimerte a gazdasági kilátások "szokatlan bizonytalanságát".