BUX
38240

Elhalasztják a nagy orosz bankprivatizációt

Váratlanul lemondta e hétre tervezett roadshow-ját az orosz Szberbank, és várhatóan elhalasztják részleges privatizálását is a részvényárfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt.

Barabás T. János, 2011. augusztus 24. szerda, 15:03

Általános meglepetésre lemondta a napokban megtartani tervezett közel-keleti és ázsiai roadshow-ját a legnagyobb orosz bank, a 315 milliárd dollár mérlegfőösszegű Szberbank - jelentette a moszkvai rádió. A reklámkörúttal a szeptemberre tervezett részleges privatizációt kívánták elősegíteni, azonban úgy tűnik, elhalasztják a pénzintézet 7,6 százalékos pakettjének értékesítését. A jegybank ugyan korábban hozzájárult a tervhez a nagyvállalatok monstre privatizációs programjának részeként, tegnap este azonban elnökhelyettese, Alekszej Ulujkajev a Vesztyi 24 tévének nyilatkozva közölte, hogy a bizonytalan piaci helyzet miatt a korábban tervezett időpont nem alkalmas a pakett eladására, bár arra 2013-ig mindenképpen sort akarnak keríteni.

A Szberbank piaci kapitalizációja június 30 és július 30 között 21,3 százalékot - 1,5 milliárd dollárt - zuhant, ami miatt az értékesíteni kivánt részvénycsomag értéke a gazdasági minisztérium által várt 150-180 milliárd rubelről 129,2 milliárdra esett. A moszkvai elemzők attól tartanak, hogy a döntés tovább rontja a bank papírjainak árfolyamát. Andrej Klapko, a Gazprombank elemzője arra mutatott rá, hogy a halasztás mellett szól az is, hogy a magas olajáraknak köszönhetően az orosz kormány nincs rászorulva erre a privatizációs bevételre, ezért nyugodtan kivárhatja a kedvezőbb időpontot - írta a The Moscow News.

A Kommerszant című lap értesülései szerint a bank addig is folytatni szeretné a terjeszkedést Kelet- és Közép-Európában. Az elsődleges célpontok a lengyel Kredyt Bank és a Millennium Bank, az ország hatodik és hetedik legnagyobb pénzintézete. Az első többségi tulajdonosa a belga KBC csoport, a másodiké a Banco Comercial Portugues, és mindkettő kész lenne eladni lengyel tulajdonát. Bár várhatóan kedvező áron juthatna a pakettekhez a Szberbank, a Reuters szerint részvényeseit kevésbé lelkesítené a vásárlás, tekintettel arra, hogy idén már felvásárolták az orosz Troika Dialog brókerházat és az osztrák VBI-t.