Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zwack Péter szülei Zwack János, az Unicumot gyártó és forgalmazó Soroksári úti Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott. 1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett.

Zwack Péter 1947 végén édesapja tanácsára elhagyni kényszerült Magyarországot, először Olaszországba majd az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol családjával együtt megkapta az amerikai állampolgárságot. Eleinte különböző kisebb munkákat vállalt, 1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett - emlékeztet a társaság közleménye.

1956-ban létrehozta Eckhard Tiborral, valamint a korábbi amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel és Sargent Shriver Jr-ral létrehozta a "First Aid for Hungary" alapítványt és 120 ezer dollárt gyűjtött a magyar forradalom USA-beli menekültjei számára.

Visszatérés Európába

1964-ben önálló borimportőr céget alapított New York-ban, két évvel később egy másik szeszipari vállalat exportigazgatója lett. 1970-ben visszatért Európába, Firenzében telepedett le, és a Zwack Unicum gyártásának és nemzetközi forgalmazásának felügyeletével foglalkozott.

1987-ben, az üzletemberek közt elsőként tért haza Magyarországra, majd 1989-ben a Budapesti Likőripari Vállalattal közösen vegyes vállalatot alapított, Zwack Unicum Budapest Kft. név alatt. 1991-ben a privatizáció keretében társával, Emil Underberggel létrehozva a Peter Zwack & Consorten AG-t visszavásárolta az államtól jogos családi tulajdonát, megalapítván ezzel a Zwack Unicum Rt.-t, amelyben az igazgatóság elnöke lett.

A stafétabot átadása

2008-ban adta át a stafétabotot a hatodik generációt képviselő fiának, Zwack Sándornak, miközben ő megmaradt a vállalat tiszteletbeli elnökének, és aktívan részt vett a társaság életében, irodájának ajtaja mindig nyitva állt a munkatársak, a partnerek előtt.

1990-ben a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke, 1995. és 1999. között a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke, 2003. és 2004. között pedig a Vállalkozók Országos Szövetségének soros elnöke volt.

Politikai karrier

1990-ben kinevezték a demokratikus Magyarország első washingtoni nagykövetének, emiatt amerikai állampolgárságáról is le kellett mondania. 1992-1995 között a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnöke volt. 1994-ben, a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon, négy párt közös jelöltjeként (Agrárszövetség, Fidesz, Liberális Szövetség-Vállalkozók Pártja,SZDSZ) lett Kecskemét független országgyűlési képviselője. 1995. és 1997. között a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt.

Országgyűlési képviselőként támogatója volt többek közt a kábítószer elleni felvilágosító tevékenységet folytató DADA Alapítványnak, parlamenti tevékenységének központjában a feketegazdaság elleni küzdelem volt, és igen aktívan részt vett Magyarország NATO tagságának és az Európai Unióba történő belépésének előkészítésében.

Elismerések

1999-ben az Olasz Köztársaság Becsületrendjének lovagja kitüntetést kapta meg (Cavaliere dell'Ordine di Merito della Repubblica Italiana).

Érdemei, tevékenységei elismeréseként 2002-ben, majd 2004-ben az Év Vállalkozójának választották, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztet (polgári tagozat). 2008-ban Budapest Díszpolgári címével tüntették ki, 2009-ben megkapta a Best of Budapest életmű díjat, 2011-ben pedig az Ernst and Young "Az év üzletembere" "Példakép" díját kapta meg.

Zwack Péter első házasságából öt, második házasságából két gyermeke született. Második felesége, az angol származású Anne Marshall is tevékenyen részt vesz a cég életében. Két legfiatalabb gyermeke, Zwack Sándor és Zwack Izabella építik tovább a családi vállalatot - fogalmaz a társaság közleménye.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!