A nyitás utáni vételi kedvet a pénzintézeti részvények vezették, miután a kormány bejelentette, hogy úgynevezett "stressz tesztet" kezd a bankoknál a héten.


A szabályozó hatóság tisztviselőinek nyilatkozatai szerint a teszt lényegében a bankok tőkehelyzetét fogja vizsgálni, illetve, hogy elegendő forrással rendelkeznek-e egy mélyebb gazdasági válság túléléséhez. Azon pénzintézetek, amelyek magánforrásból ezt nem tudják biztosítani, közpénzből kaphatnak támogatást.

A Bank of America közel 10, a Citigroup pedig ugyancsak magasan 5 százalék fölött erősödik a nyitás után egy órával is. A JP Morgan Chase is masszívan emelkedik.

Wall Street Journal értesülései szerint a washingtoni kormány képviselői és a Citigroup tisztségviselői arról folytatnak tárgyalásokat, hogy szavazó részvényekké alakítják az államnál jelenleg lévő elsőbbségi részvényeket, melyeket a legutóbbi - összesen 45 milliárd dolláros - gyorssegély fejében kapott az állam. Ezzel a kormány befolyása a pénzintézetben akár 40 százalékra is emelkedhetne.

A banki papírok emelkedését ellensúlyozza a technológiai cégek részvényeinek mélyrepülése. Esik az Apple, a HP és az Intel árfolyama is. A nyitás után egy órával a Dow Jones 0,3, a Nasdaq 1,2, az S&P 500 index pedig 0,6 százalékkal erősödik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!