A piac elsősorban az amerikai adósságplafon kérdésével van elfoglalva az elmúlt napokban, pedig értékelési oldalról az amerikai részvénypiac számára legalább ennyire fontos lehet a most induló negyedéves gyorsjelentési szezon is. A jelentési szezon hivatalos kezdetét korábban az Alcoa gyorsjelentésének megjelenéséhez kötötte a szaksajtó - ez a keddi piaczárás után várható -, azonban az alumínium ipari óriáscég nemrég kikerült a Dow Jones Industrial index kosarából, így ezt a szerepet most sokak szerint a JPMorgan szerda délután érkező számai vehetik át.

A jelentési szezon talán fontosabb a szoksásosnál, hiszen elvileg az amerikai cégek eredménynövekedése kellene, hogy fundamentálisan alátámassza azt az emelkedést, amely az év eleje óta lezajlott az amerikai részvénypiacon. Az S&P 500-as index január elejéhez képest közel 19 százalékkal áll magasabban, eközben az első fél évben az index kosarában szereplő cégek nyeresége csak 5 százalékkal emelkedett. Így az index árazása értelemszerűen magasabb lett. A piac visszatekintő árfolyam/nyereség hányadosa a tavaly év végi 14,7-es szintről 16,5-re emelkedett - írja elemzésében a Barron's. A befektetők eközben hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni a részvénypiacon, azonban a Thomson Reuters előrejelzése szerint mindössze 4,9 százalékos átlagos eredménybővülés várható az S&P 500-as index cégeitől a negyedév során, ez pedig aligha okoz eufóriát.

A jó hír, hogy az elemzői várakozások elképzelhető, hogy túlságosan is alacsonyak. A menedzsmentek az elmúlt három hónapot ez elemzők meggyőzésével töltötték, mondván, azok profitvárakozásai irreálisan magasak - emelte ki Adam Parker, a Morgan Stanley vezető amerikai részvénystratégája. Leglább háromszor annyi cég adott ki negatív profitelőrejelzést, mint amennyi pozitívat, s ennek hatására az elemzői becslések immár meglehetősen konzervatívvá váltak.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Erre utalhat, hogy a szeptember végéig adatait közlő 17 cég közül 6 eredménye felülmúlta a várakozásokat, 8 megfelelt azoknak, s mindössze 3 lett rosszabb. A profitok átlagosan 3,3 százalékkal haladták meg a piac által becsültet, ilyen jó arányra 2012 utolsó negyedéve óta nem volt példa. Ha a befektetők valahol pozitív fordulatot, vagy növekedést keresnek, akkor Európára lehet érdemes figyelni. A beszerzési menedzserindexek javulása arra utal, hogy érik a kontensen a pozitív fordulat, s ez kedvezően érintheti az itt nagy kitettséggel rendelkező amerikai cégek számait is. Az első fél évben nagy exportkitettséggel rendelkező amerikai cégek nyeresége 10,2 százalékkal csökkent, a nagyobb európai exporttal rendelkező társaságoktól azonban a harmadik negyedévben már csak 1,9 százalékos zsugorodást várnak. Ez pedig a stabilizációra utaló jel, kérdés, lesz innen felívelés. A Bank of America Merill Lynch statégái szerint az iparvállalatok profitálhatnak legtöbbet egy európai talpraállásból, a szektor exportkitettsége eléri a 40 százalékot is. A befektetési bankelemzői különösen a General Electric, a 3M és a Danaher részvényekkel kapcsolatban optimisták.

Ugyanakkor az egyik leglátványosabb emelkedés - legalábbis a profitok szintjén - a pénzügyi szektortól várható, itt különösen gyenge volt ugyanis a tavalyi év azonos időszaka, s az alacsony bázis hatása meglepően kedvző növekedést tud eredményezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!