Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2003-ban kirobbant brókerbotrány többszöri nekifutás után 2017 márciusában zárult jogerős ítélettel. Kulcsár Attila büntetését öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint megfizetésére enyhítették, a többiek felfüggesztett börtönnel, pénzbüntetéssel megúszták.

Kerék Csaba másodrendű vádlottként tavasszal - kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet - három év szabadságvesztésre és szintén ötmillió forint pénzbüntetésre ítéltek. Ezen túl a bíróság teljes vagyonelkobzást rendelt el a Kerék érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re, illetve az amerikai Britton Llc.-re. Az ítéletben információnk szerint kifejezetten szerepel, hogy a cégek vagyonának - a kártérítés érdekében való - elkobzása kiterjed a két cég Kartonpack Nyrt.-ben lévő részvényeire is - írta a portál.

Az Átlátszó írt arról korábban, hogy a Kartonpackra többen fenik a fogukat. A dobozgyár több mint 60 százalékos részvényhányadára viszont még nem jelentkezett be nyíltan senki. Március óta el van kobozva, így az államé, pontosabban a közvagyon része.

Csakhogy pár hete, december végén a cég összehívott egy közgyűlést, ott az elvileg már elkobzott részvényekkel döntéseket hoztak. Ezt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szúrta ki, amelynek elnöke, Dióslaki Gábor több mint furcsának tartja a történteket. "A részvényesek legfontosabb fórumán valaki rejtélyes módon szavazott is azokkal a részvényekkel, amelyeknek jelenleg az állam a birtokosa, ám ő sem szavazhat velük. Ráadásul hogyan lehet még mindig Kerék Csaba az igazgatóság elnöke jogerősen elítélt bűnözőként?" - sorolta a kérdéseket a hvg.hu-nak a kisrészvényesek szervezetének vezetője.

Dióslaki ugyanis állítja, a cégbíróság tavaly március óta nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, illetve nem vette fel azoknak a nyilvántartott listájára, akiket a cégvezetéstől eltiltottak. Szerinte ennek tényéről a cégbíróságnak rég értesülnie kellett, valami rejtélyes okból mégsem jegyezték be a nyilvántartásba.

Az MNB azt közölte a portállal, hogy felügyelet a Kerék Csabát, vagyis "a Kartonpack Nyrt. igazgatóságának elnökét érintő kérdésben tájékoztatást kértek" a tőzsdei cégtől. "Ezt követően a nyilvánosan elérhető és a Kartonpack Nyrt.-től beszerzett információk alapján - a kérdésben szereplő helyzet egyértelmű tisztázása érdekében - az MNB törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróságnál".

Reagált az MNB

Az MNB nem rendelkezik hatáskörrel a bíróságok által büntetőeljárásban hozott ítéletek végrehajtására - reagált a hetilap írására az MNB. A jegybank a hatásköreit mindenkor a jogszabályoknak megfelelően, a befektetők és a pénzügyi stabilitás érdekeit szem előtt tartva gyakorolja.

A jogszabály szerint a büntetésvégrehajtási bíró felhívása alapján az erről szóló adatokat a nyilvántartást vezető cégbíróságnak kell bejegyeznie a cégnyilvántartásba, s neki kell gondoskodnia, hogy az elítélt ne végezhesse eltiltott tevékenységét. A részvények tulajdonjogával, birtoklásával kapcsolatos kérdésekben a jogalkotó az MNB számára nem rendelt hatáskört. Az MNB ugyanakkor a saját hatáskörében mindenkor a lehető legszigorúbban fellép a tőkepiaci transzparencia érdekében- olvasható a közleményben.

(Képünk illusztráció.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!