A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Lényegében hozzák a tőlük elvárhatót a régiós távközlési cégek az eddig publikált harmadik negyedéves számok alapján. A magas osztalékhozam akár a figyelem középpontjában is tarthatná ezeket a papírokat, ha a nyugat-európai szektortársak nem tudnának ehhez hasonlót produkálni osztalék ágon, és a befektetők hajlandók lennének érdemben a fundamentumokkal is foglalkozni. A telekomrészvényeknek azonban idővel eljöhet a szezonja, érdemes felkészülten várni a beteljesedést.

A Magyar Telekom kegyvesztettsége korántsem új keletű, a hazai gazdasági kilátások az utóbbi időben finoman szólva sem javultak, következésképpen a belföldi árbevétel stagnálására csak a költségtakarékosság jelentheti a gyógyírt. A régió egyik legjobb EBITDA-aránya mellett túl sok mozgástér már nincs, a hatékonysággal igazán eddig sem volt gond. A macedón és a montenegrói leány várhatóan jól fog teljesíteni, hála a turizmusnak és az euróhoz kötött devizák eredményjavító hatásának, míg az eddig bejelentett leépítések javarészt már beépültek az árba. A mobil szegmens alakulásával várhatóan nem lesz gond, míg a vezetékes üzletág további hanyatlása sem lesz meglepetés. A tv-előfizetések stagnálása középtávon inkább lefelé mutató kockázatokat rejt, míg az osztalék nagysága egyelőre nincs veszélyben. Az 500 forintos árfolyam nagyjából megfelel a saját tőkének, 10 százalékos osztalékhozamot jelent 11 feletti ez évi nyereséggel kalkulált P/E és 4 feletti EV/EBITDA mellett. Mutatói alapján az MTelekom némi diszkonttal forog a régiós átlaghoz képest, 10-15 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedést azonban kevés hozzáértő valószínűsít.

Kifejezetten sikeres negyedévet tudhat maga mögött a lengyel TPSA, a 222 millió zlotys átlagos elemzői várakozáshoz képest 376 milliós profitot produkált az utolsó három hónapban. A jelenlegi piaci helyzetben a pozitív hír csak minimális emelkedést okozott a bejelentés napján, azóta a trendnek megfelelő mozgásról beszélhetünk. A további nyereségbővülés záloga a TPSA esetében is a költségcsökkentés, a Polkomtel tulajdonosi átrendeződése várhatóan fokozza a versenyt, a hálózatmegosztási megállapodás a T-Mobile-lal javítja a cash flow-t, míg a cég sajátrészvény-vásárlási programja egyszeri, mintegy 0,6 zlotys pluszt jelenthet a 1,5 zlotys osztalék mellé. A 17 zlotys árfolyam 8,5 százalékos osztalékhozamot eredményez (a saját részvény egyszeri hatásával számolva 12 százalék felettit). A mutatókat tekintve szembeötlő a 17 feletti P/E és az 5 feletti EV/EBITDA, ezek az értékek rendre meghaladják a szektorátlagot, ennek köszönhető az elemzők részéről megnyilvánuló távolságtartás, egyszerűen drágának minősítik a papírt, számottevő emelkedésre nem számítanak.

A cseh Telefónica O2 esetében kevés pozitívumot lehet említeni, jelenleg nem látszik, hogy milyen eszközökkel lenne képes a cég fenntartani az osztalékfizetés mértékét, csökkenő árbevétel mellett. A legtöbben a mostani 40 koronás osztalék helyett a jövő évtől már csak 30 koronával számolnak, ennek megfelelően csak a legoptimistábbak ajánlják vételre a papírt, a 375 koronás árfolyamból adódó 15 feletti P/E a kétszeres könyvérték mellett ebben a mezőnyben nem tekinthető vonzónak.

A Hrvatski Telekom számai a szigorú költségkontrollnak és a turizmusnak köszönhetően kellemesen alakultak, idővel gondot okozhat azonban túlzott piaci részesedése. A Deutsche Telekom horvát leányvállalata várhatóan tudja tartani 22 kunás osztalékát, ami a 245 kunás árfolyammal 9 körüli hozamot eredményez 11-es P/E mellett, mutatói és megítélése megegyezik a szektorátlagéval.

A litván TEO beleszürkül a mezőnybe, 8,5 százalékos várható hozamával, a szektorátlagnak megfelelő mutatóival, valamint csökkenő árbevételével keveseket hoz lázba.

A Telekom Slovenije esetében a külföldi terjeszkedés (Macedónia, Koszovó) egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a versenyhivatal itt is okozhat még meglepetéseket. Az 52 százalékos állami részesedés, illetve ezáltal az osztalék mértékének emelésére irányuló nyomás azonban akár vonzóvá is teheti a részvényt. Gyakorlatilag az utolsó még megszerezhető szereplő, árfolyama a szlovén tőzsdéhez hasonlóan évek óta egyenletesen esik, jelenleg 64 euró körül jár. Ezen a szinten 11 körüli ez évi és 9 feletti jövő évi nyereséggel számított P/E-ről beszélhetünk 3 alatti EV/EBITDA és 50 százalékos könyvérték mellett. Osztalék alapon találunk nála jobbat, az 5,3 százalékos hozam kifejezetten alacsony ebben a mezőnyben, a főrészvényesi szándék azonban sokat javíthat ezen a mutatón, és ebben az esetben nem túlzás a 30 százalékos drágulást prognosztizáló elemzői konszenzus.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!