A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az év eleje óta folyamatosan erősödik a dollár, a hét végi ünnep előtt átlépte a küszöbértéknek számító 1,30-as határt az euróval szemben. Az amerikai fizetőeszköz erősödése azért is érdekes, mert az árfolyam jellemzően a részvénypiaci indexekkel szemben szokott mozogni, márpedig február óta a két eszköztípus egyértelműen egy irányba állt, pedig a 2008-as Lehman-csődöt követően a negatív korreláció volt jellemzőbb.

Az egyik legfontosabb tényező a dollár erősödésében, hogy a nagy amerikai befektetők most kevésbé szívesen helyezik külföldi (nem dollár) eszközökbe a pénzüket. Főleg a finanszírozási kockázatok szempontjából jó fedezéknek számító japán jen veszített most sokat a népszerűségéből − köszönhetően az új kormány és jegybanki vezetés jent gyengítő erőfeszítéseinek. A Morgan Stanley kimutatása szerint tavaly decemberben fele annyi külföldi eszközt vásároltak amerikaiak, mint októberben, és a megelőző évi értékhez képest tizedakkora volt a tőkekiáramlás.

Amerika ismét vonzó

Amerika egyszerűen ismét vonzó befektetési célpont, legalábbis a hazai intézmények számára − nyilatkozta a Financial Timesnak Ian Stannard, az MS devizastratégája. Szerinte a dollár és az S&P pozitív korrelációja tovább fog erősödni. Hasonló pályát fest le a Deutsche Bank egyik friss prognózisa, aminek legfőbb állítása, hogy a dollár 2002 és 2011 között megfigyelt süllyedő trendje idén véget ér, és átfordul a jegyzés egy historikus felülértékelődésbe. Ennek mozgatója a laza monetáris politikák vége, illetve az amerikai befektetők otthoni eszköz-reallokációja lesz. A DB középtávon 1,20-as euró/dollár kurzust vár. Hasonlóan látják a Société Générale-nál is, szerintük a makrogazdasági helyzet is a dollárt fogja ismét első számú befektetési célponttá tenni.

Bár az elmúlt hónapok tükrében elég erőteljes szintnek számított az 1,30-as határ az euró/dollár kurzusban, ám hosszabb távon minden jel arra mutat, hogy ez alatt fog ragadni a jegyzés − mondta a Napi Gazdaságnak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Ezt a verziót támaszthatja alá, hogy gyakorlatilag február eleji szintekhez képest is erőteljes volt a dollár erősödése. Blahó szerint elsősorban az USA és az eurózóna közötti gazdasági erőkülönbség tarthatja ezen a pályán az árfolyamot. Az amerikai gazdaság egyszerűen sokkal jobb helyzetben van, ezt mutatta az utóbbi idő valamennyi indikátora, főleg a munkaerő-piaciak, illetve a GDP-vel kapcsolatosak erősítik a képet, hogy Amerika nagyobb tartalékokkal rendelkezik, miközben az eurótérségben nem oldódtak meg a közös monetáris kormányzással kapcsolatos szerkezeti gondok.

Blahó szerint ez még jó darabig így marad, ráadásul nem csak a gazdasági szerkezet tekintetében láthatóak különbségek, hanem a krízishelyzetekben is nagyobb a mozgástere az amerikai kormánynak, illetve a jegybanknak. Emiatt szokás azt mondani, hogy a Fed tipikusan 10 hónappal az ECB előtt jár a válságkezelésben, ami különösen akkor lesz érdekes, ha szép lassan, de megkezdődik a jegybankok visszavonulása. Blahó is arra számít, hogy a Fed előbb kezdi meg a kilépési stratégiát, és bár ez belátható időn belül kamatemelést egyelőre nem jelent, azt sokan várják, hogy előbb fogja a lejáró állampapírjait kifutni hagyni, mint az ECB. A lazítás gyorsabb megkezdése pedig egyértelműen nyomni fogja a dollárt.

Alternatív valuta egyelőre nem lesz

Ami a dollár tartalék valuta szerepét illeti, Blahó Levente csak hosszabb távon lát alternatívát a kínai jüanban. Ez elsősorban politikai döntés függvénye lesz, legalább 5-10 év kell ahhoz, hogy a jüan teljesen konvertibilissé váljon. Már csak azért is, mert ha hirtelen elengednék a dollárkötést, az bedönthetné a kínai gazdaságot. Hosszabb távon viszont sokkal erősebb jüanra kell felkészülni, mondja az elemző, szerinte ugyanis a dollár nagyon felül van értékelve a kínai pénzhez képest.

A fundamentumokat azért sem szabad elhanyagolni, mert a dollár piaci likviditásának és mélységének köszönhetően továbbra is az egyetlen világvaluta, amiben a legtöbb kereskedelmi és tartalékolási ügyletet jegyzik.

Kép: Napi grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!