A közös devizáért hétfő reggel 286,20 forintot kértek a bankközin, miután a forint 0,6 százalékkal erősödött az euróval szemben. A hazai deviza a dollárral szemben még nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal értékelődött fel, így a dollár/forint keresztje 221,30-ra csökkent. A svájci frankért 210,90 forintot kértek a devizapiacon. A térségi devizák vegyesen szerepelnek, a zloty szintén javított, míg a cseh korona rontott pozícióján az euróval szemben. A hétfői kereskedés megkezdése után az euró 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a közös deviza jegyzése 1,2930 dollár volt. Az európai bankok stressz teszt eredményeinek közzététele előtt mind az európai részvénypiacokon, mind a devizapiacon a kivárás volt a jellemző, ám az Egyesült Államokban a hír még elég volt egy péntek esti rallyhoz. Az eredményekről bővebben itt olvashat. Az euró idei 15 százalékos dollárral szembeni gyengülését követően a szakértők úgy vélik, megérett az idő egy nagyobb korrekcióra; sejtésüket fundamentálisan az Egyesült Államok gazdaságának lassabb növekedésére vonatkozó prognózisok, valamint az európai gazdaság és bankrendszer vártnál kedvezőbb szereplésével indokolják. A közös deviza a június eleji 1,1880-as mélypontokról már több mint 8 százalékot emelkedett, s az előrejelzések szerint erősödése nem áll meg. A Goldman Sachs stratégái 1,35-ös euró/dollárt vizionálnak hat hónapon belül, a Wells Fargónál már 1,24-es keresztet várnak a korábbi 1,20-as helyett, de a BNP Paribas sem játszik már további nagyarányú euró-gyengülésre. A kedvezőbb euró-szcenáriók mellett a devizapiaci kereskedők körében három hónap óta most először bukkannak fel nagyobb számban a dollár gyengülésére játszók. A dollár-shortok állománya a Bloomberg adatai szerint egy negyedév óta először haladta meg a dollár longokét a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!