Végre pozitívvá váltak az arany kilátásai egy hosszabb időszak után, amelyben a jelek szerint már elérte lokális mélypontját az árfolyam - írják az osztrák Erste Bank elemzői. Nominálisan ugyan még magasnak tűnhet a valamivel 1300 dollár feletti unciánkénti árfolyam, azonban ha a globális monetáris bázishoz hasonlítjuk, valójában ez a szint történelmi mélypontot jelent. Ez azt is jelentheti, hogy a mostani helyzet kiváló beszállási pontot jelenthet annak, aki arany vásárláson gondolkodik.

A bank szekértői szerint az arany árazása nem csak a részvényekhez és a kötvényekhez képest tekinthető attraktívnak, de a többi más eszközosztályhoz képest is. Ez megkérdőjelezi azokat a véleményeket, amelyek szerint az arany mostani árfolyama nem más, mint lufi. Az Erste szakértői szerint az árfolyam technikai képe is arra utal, hogy véget érhet az elmúlt években jellemző hosszabb, konszolidációs periódus. A nemesfémmel kapcsolatos extrémen negatív befektetői hangulat, az aranybánya részvények relatív ereje a többi bányászati cégekhez képest, s a nemesfémek határidős piacának szerkezete mind-mind azt támasztja alá, hogy érdemes elgondolkodni az aranyba történő beszálláson - írja az elemzés.

Az Erste 12 hónapos célárfolyama 1500 dollár az arany unciánkénti árára, ez közel 200 dollárral magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader


Technikai szempontból az arany árfolyama, a hosszabb távú mutatókat szemlélve jelentősen túladottá vált. Az árfolyam 2011 augusztusában érte el csúcsát 1920 dolláron, az azóta kibontakozott eladási hullám ereje viszont akkora volt, amelynél nagyobbat csak két alkalommal tapasztalt az aranypiac 1971 óta. A masszív eladási hullám és az azóta kialakult oldalazás arra utalhat a bank elemzői szerint, hogy a nagybefektetők jelentős mennyiségű aranytól váltak meg ebben az időszakban. Ugyanakkor az elmúlt időszak emelkedése a korábbinál jóval alacsonyabb volatilitás mellett bontakozott ki, s ez szerintük szintén arra utalhat, hogy az emelkedő szakasz begyorsulása még előttünk áll.

Támogathatja a kurzust a jegybankok laza monetáris politikája is. 2002 óta az ECB mérlegfőösszege évente átlagosan 12,6 százalékkal, a Bank of Englandé 20,5 százalékkal, a kínai jegybanké 20,7 százalékkal növekedett. Eközben a világ aranykészletének a növekedése mindössze 1,48 százalékos volt éves szinten. Ez a bank elemzői szerint azt jelentheti, hogy az aranynak az eddigiekhez képest jobban fel kell majd értékelődnie a jegybankok által kreált "papírpénzhez" képest.

Az elemzés megemlíti az arany iránti kereslet várható növekedését, az aranyhívők egyik kedvenc érvét, amely szerint a kínai és más ázsiai országok középosztályának aranybefektetések iránti étvágyát rendszerint jelentősen alulbecsli a piac.

Szerintük az aranyba történő befektetés a portfóliók kockázatát is jelentősen csökkenti, más eszközosztályokkal való korrelációja ugyanis átlagosan mindössze 0,1. Így az Erste szakértői szerint egy jó befektetési portfólió mintegy 5-10 százalékát illik aranyban tartani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!