Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai tőzsdei cégek profitnövekedése a tavalyi negyedik negyedévben másfél év óta először meghaladta az amerikai cégekét - írja összefoglalójában a Bloomberg. Az elemzők optimisták a kilátásokat illetően is.

A negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon már a végéhez közeledik, s az egyik legátfogóbb európai részvényindex, a Stoxx Europe 600-as kosarában szereplő cégek nyeresége eddig 11 százalékos növekedést mutat az évvel korábbihoz képest. Ezzel ebből a szempontból ez a legerősebb negyedév két éve, s eközben a JPMorgan & Chase elemzői szerint az amerikai S&P 500-as index cégeinél ez a szám mindössze 5 százalék. Az idei évben folytatódhat a kedvező tendencia, köszönhetően a gyengébb eurónak, az emelkedő nyersanyagáraknak és a korábban szenvedő bankszektorban tapasztalható fellendülésnek.

Az Európában régen várt fordulat a vállalati profitokban idén folytatódhat, ebben a kulcsszerepet a bankszektor, a nyersanyagszektor játszhatja, valamint az, hogy az adatok szerint tart a fellendülés az európai gazdaságban - mondta a hírügynökségnek Emmanuel Cau, a JPMorgan részvénystratégája.

A bázis alacsony és az eurózóna cégeinek nyeresége még mindig nyomottnak tekinthető historikus összehasonlításban. A pénzügyi szektor gyenge teljesítménye az elmúlt pár évben alaposan lehúzta a piac egészét, de most itt fordulat látszik. A bankrészvények összességében több felminősítést kaptak az elmúlt három hónapban, mint a piacon bármelyik más szektor. A kötvényhozamok végre emelkednek és a hitelállomány növekedése is megindult - tette hozzá a szakértő.

Sok arra utaló jel van, hogy a tavalyi negyedik egyedéves erős számok jobb idők előszelének tekinthetők. A gyorsjelentések közlését követően emelkedésnek indultak a jövőbeni profitokra vonatkozó elemzői előrejelzések, holott az ilyen időszakokban ezekben inkább a lefelé elmozdulás a jellemző -vélik a JPMorgan szakértői. Az év eleje óta a Stoxx 60 cégeinek idei eredményeire vonatkozó várakozások egy százalékkal kerültek feljebb, ez leginkább a bányászati cégek felminősítéseinek az eredménye. Eközben az amerikai S&P 500-as indexben szereplő cégeknél 1,7 százalékos visszaesés volt megfigyelhető.

A Bank of America Merrill Lynch szakértői szerint az elmúlt három hónapban a felminősített európai részvények aránya a leminősítettekhez képest 1,02. Úgy vélik, az egy feletti értékek erősen pozitív jelként értékelhetők.

A nyereségnövekedés hiánya az egyik meghatározó oka volt annak, hogy az elmúlt években az európai részvényárak lemaradtak az amerikaiaktól. Az európai cégek hét éven keresztül úgy voltak képtelenek összességében növelni a profitjukat, hogy eközben amerikai társaik már a válság előtti csúcsokat is túlszárnyalták - emelik ki a Barclay's részvénystratégái a Bloomberg szerint. Szerintük ebben az is szerepet játszott, hogy az infláció hiánya miatt a cégek képtelenek voltak emelni áraikon, s így nem nőtt eléggé profitmarzsuk. Ez most megváltozni látszik - teszik hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!