Elkapkodhatják az ötéves magyar dollárkötvényeket, nagy az érdeklődés

Előzetesen nagy kereslet mutatkozik az új magyar dollárkötvényekre, ezért várhatóan már ma lezárhatják a könyveket - mondta a Napi Gazdaságnak Anton Hauser, az Erste Sparinvest alapkezelője. A szakember komoly kibocsátásra számít, szerinte 3-4 milliárd dollárnyi papírt adhat el Magyarország.
Beke Károly, 2013. február 12. kedd, 13:28
Fotó: Napi.hu

Komoly érdeklődés mutatkozik a magyar dollárkötvényekre azok után, hogy kedd reggel megnyitották az ajánlati könyveket - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Anton Hauser. Az Erste Sparinvest alapkezelője szerint Magyarország továbbra is abból profitál, hogy nagy az érdeklődés a feltörekvő piaci kötvények iránt, a mostani kibocsátással és a Prémium Euró Magyar Államkötvényekkel (PEMÁK) biztosítható az ország idei 4-5 milliárd eurós devizaszükséglete.

Mint arról délelőtt beszámoltunk, az ötéves dollárkötvényekre a hasonló futamidejű amerikai papírok felett 345 bázispontos felárat fizetne Magyarország, míg a tízéves papírokra 355 bázispont lehet a felár. Hauser szerint jelenleg az ötéves kötvények esetében látszik komolyabb érdeklődés a piacon, de ez még változhat a nap második felében. A szakember azt gondolja, hogy már ma lezárhatják a kibocsátást, hiszen a magyar befektető roadshow múlt keddi lezárása óta mindenki készült a kibocsátásra.

Most úgy látjuk, hogy nagy kibocsátás lehet a mai, 3-4 milliárd dollár értékben adhat el kötvényeket Magyarország - mondta Hauser. Korábban a piaci szakemberek 2-3 milliárd dolláros kibocsátásra számítottak. Az Erste Sparinvest alapkezelője szerint idén elképzelhető még egy magyar devizakötvény euróban vagy más devizában, például svájci frankban, azonban előtte vélhetően kivár majd az ÁKK, hátha esetleg még kedvezőbbre fordul a nemzetközi hangulat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.12 21:32

@GELI:
2015/J sorozatú forintállamkötvény, kibocsátva 2012. 01. 11.-én, lejárata 2015. 01. 11., kamata a novemberi infláció+5%, jelenleg 10,2%.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2013.02.12 21:03

@rigolya: megnéztem az ön által betett forrást, én NEM találtam ilyen információt... (eleve az alapdíj is magasabb ennél...)és kifelejti az IMF által a "megsegített" országra vonatkozó testreszabott felárait is és a kiegészítő díjakat! 11% körüli Forint kötvénykamatunk NEM volt, az AKK honlapján utána tud nézni... Ön a 2011-es 7,6%-os kibocsájtásról beszél, én meg azt írtam, hogy a 2008-as IMF hitelnek mekkora volt a kamata (az erre vonatkozó adósságszolgálat összegeit az MNB mérlegéből és jelentéseiből, számláiból kikeresheti). Nyilván, akkor 2008-ban a piaci finanszírozásunk kb 8,5% os átlagos hozamszinten ment,és azt sem állítottam, hogy az IMF hitelkeret adósságszolgálata nem volt alacsonyabb, mint a piaci finanszírozás. Azt állítottam, hogy itt egy hitelkeretet hasonlítunk össze tényleges pénzzel. És nekünk a kötvénykibocsájtásból befolyó dollár a korábban (még mszp-s időben) kibocsájtott dollárkötvények visszafizetését, adósságszolgálatát kell, hogy fedezze, tehát pénz kell, nem hitelkeret meg védőháló. //azaz a korábbi kormányok is inkább a piaci finanszírozást választották ha tehették az Ön szerint olcsónak tartott imf helyett, vajon miért?? :) :) // ha viszont az imf piacbefolyásoló tevékenységének "károkozását" is összegszerűsítjük, akkor belátható, hogy a piaci finanszírozás még ebben az esetben is jobban megéri! érdemes még elgondolkodni azon is, hogy Argentína miért fizette vissza egy féligmeddig lezajlott államcsőd árán is az IMF hitelt (akkori erején felül) és miért is nem kér azóta sem az imf-hitelekből (pedig Argentína IMF tag!)az imf kipaterolása után Argentína gazdasága beindult, s bár most a piaci szorító hatás miatt állítólagosan 20% közeli az infláció, de ettől még köszöni jól van...nyilván a mi kicsi nyitott gazdaságunk nem összehasonlítható Argentínával, de egy gondolatot megér, és az is, hogy eddig az imf által "megsegített" országok egytől-egyig megnyomorodtak az imf-től (által) mivel olyan hallgatólagosan elvárt intézkedéseket kellett tenniük, amik a lakosság terheit növelték és a pénzügyi szektort helyezték csak előnybe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.12 20:32

@GELI: Egyszer majd csak képes lesz alá is támasztani valamivel, valami hivatalossal az irományait... Addig viszont 50% az esélye az igazságnak...a tájékozatlanoknál. Nálam kevesebb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.12 20:31

@GELI: 5,6%? Mikor senki más nem adott nekünk hitelt? Nahát?! Mi is a helyzet azzal a 2011-ben kibocsátott államkötvénnyel, aminek futamideje 30 év, éves kamat pedig 7,625%???

Vagy a 2011 őszi 11% körüli kamatokkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.12 20:30

@GELI: Olvasgasson:
http://www.imf.org/external/np/exr/facts/sba.htm

Ha nem hívják le, akkor 0,15-0,6% kamatot fizetnek csak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html