A Reutersnak név nélkül nyilatkozó források azt mondták, hogy a szaúdi cég ajtaján a PetroChina és a Sinopec kínai állami olajvállalat kopogtatott. A kínai érdeklődés mögött az áll, hogy az ázsiai ország biztosítani akarja magának a folyamatos olajellátást.

Az Aramco, amely a világ legnagyobb olajvállalata, 49 százalékos részesedését tervezi értékesíteni tíz év alatt tőzsdei részvénykibocsátás keretében. Első lépésben 5 százaléknyi tulajdonhányad eladását tervezik 100 milliárd dollár értékben - írja az MTI.

A szaúdi hatóságok az Aramco piaci tőkeértékét 2 ezer milliárd dollárra teszik, a Financial Times által megkérdezett szakértők szerint ez túlzó, szerintük az 1 ezer milliárd dollár áll közelebb a valósághoz.

A szaúdi hatóságok eredetileg 2018 második felére tervezik az Aramco 5 százaléknyi részesedésének az eladását. Ez azonban akár egy évet is csúszhat, ha nem sikerül időben kiválasztani a részvénykibocsátás helyszíneit.

Azt már tudni lehet, hogy a részvénykibocsátásban a JPMorgan Chase & Co, a Morgan Stanley és a HSBC Holdings Plc segédkezik.

Legutóbbi információk arról szóltak, hogy a szaúdi kormány a rijádi tőzsde mellett egy, vagy több külföldi tőzsdén helyezi el az olajtársaság részvényeit. Külföldi helyszínként a New York-i értéktőzsdéről hallani a legtöbbet, ezt a cég azonban nem erősítette meg és piaci információk szerint még mindig versenyben van például Torontó és London.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!