Az elmúlt két hétben nagyot eső kínai részvényárfolyamok arra sarkallták a hét elején az ország felügyeleti szerveit, hogy hivatalos közleményben figyelmeztessék a befektetőket, a volatilitás a tőzsde velejárója, s a részvénypiaci hossz megalapozott.

A felügyeleti szervek által megalapított lapban megjelent közleményt követően számos elemző hívta fel a figyelmet arra, hogy a sanghaji és a senzeni tőzsdén az elmúlt 10 hónapban lezajlott hatalmas áremelkedést központilag is gerjesztik, s erre a Financial Timesban megjelent elemzés szerint több okuk is van.

Vagyonhatás

Ben Bernanke korábbi Fed-elnök a kvantitatív lazítás szükségességének indoklásakor azt mondta, a magasabb részvényárfolyamok növeli a fogyasztók vagyonát és segíti a lakossági fogyasztás növekedését és a fogyasztói bizalmat.

A megállapítások Kínára is igazak. A magasabb részvényárfolyamokon keresztül a lakosság valóban úgy érezheti, több elkölthető vagyona van. Ha valóban érvényesül ez a hatás, akkor az segítheti Peking nem titkolt célját, a gazdasági növekedést az exportról egyre inkább a belső fogyasztás által hajtottá tenni. A Boston Consulting Group friss tanulmánya szerint a mostani tőzsdei áremelkedés következtében az elmúlt évben egymillióval nőtt a milliomosok száma, azonban arra egyelőre kevés a bizonyíték, hogy emiatt beindult volna a lakossági boom - írta a lap.

Az emelkedő részvényárfolyamok alkalmasak lehetnek arra is, hogy eltereljék az emberek figyelmét az egyre romló gazdaságról - állítják egyes elemzők. Elképzelhető, hogy a kormányzat egyszerűen szívesebben veszi a pozitív híreket, mint az olyanokat, amelyek a gazdaság lassulásáról szólnak.

Betömködni a lyukakat

A 2008-as válság óta kibontakozó hitelboom után sokak szerint fennáll a veszélye annak, hogy a kínai bankrendszernek hatalmas csődhullámmal kell majd szembenéznie. Ez oda vezethet, hogy számos nagybank állami tőkeinjekcióra kényszerülhet.

Egy jól prosperáló részvénypiac azonban segíthet ezen. A magasabb részvényárfolyamok elegendő likviditással párosulva lehetővé teszik, hogy a vállalati szektor a részvénypiacról vonjon be tőkét, s ezzel hiteleit biztonságosan kiváltsa. Élnek is a lehetőséggel. A Dealogic adatai szerint idén a kínai cégek eddig 115 milliárd dollárnyi tőkét vontak be nyilvános részvénykibocsátások segítségével. Ennek a tőkének egy jelentős részét korábbi hiteleik kiváltására fordították. Így a kínai befektetők, anélkül hogy ennek tudatában lennének, segítik a kínai bankrendszer mérlegének helyreállítását.

Oda tereli a pénzt, ahol szükség van rá

A Financial Times szerint Kínában jellemző, hogy hiába az alacsonyabb kamatok, a monetáris lazítás nyomán a plusz hiteleket leginkább a nagy, állami tulajdonú cégekhez helyezik ki.

A mostani részvénypiaci rally leginkább a kisebb kapitalizációjú, magántulajdonú cégek részvényeit érintette, s nem nagy állami konglomerátumok papírjait, amelyek csak kis mértékben értékelődtek fel. Ezzel az új gazdaságot képviselő szektorok - a technológiai és egészségügyi szektorban érdekelt cégek értékelődtek fel, s ezek tudnak könnyebben, kedvező körülmények között tőkéhez jutni. Ez segítheti azt a központi törekvést is, amely szerint a kínai gazdaságot a hagyományos nehézipari túlsúlyból kibillentenék. Bár nagy a veszélye egy Nasdaq-szerű lufi kialakulásának, de reményt adhat arra is, hogy Amazon és Alibaba típusú cégek is kinőhetnek a folyamatból.

Alternatív befektetés

Kínában nem ismeretlen a különböző típusú befektetések iránti szenvedély. Jó példa erre az az ingatlanpiaci spekulációs hullám, amely odáig vezetett, hogy túlépítkezési hullám indult be, olyan helyeken is, ahol kevés a remény arra, hogy az emberek szívesen élnének. Ez volt az egyik kiváltó oka a gazdaság lassulásának, a fejlesztők ugyanis jelentősen visszafogták beruházásaikat.

Nagy népszerűségnek örvendtek az olyan vagyonkezelési termékek is, amelyek garantált hozamokat kínáltak olyan hitelekre, amelyeket a gazdaság legkockázatosabb szektoraiba folyósítottak.

Azonban egy életerős részvénypiac sokkal jobb alternatívát nyújt a befektetni vágyóknak, különösen ha azok elégedetlenek az állami bankok által kínált alacsony kamatokkal - írja a lap. Egy egészséges egyensúly az ingatlan, a bankbetétek és a részvényalapú befektetések között csökkentheti az esélyét annak, hogy egyes szektorokban veszélyes buborékok képződjenek, s a kínaiakat is arra ösztönözhetik, hogy megtakarításaikat ne vigyék külföldre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!