ét nap alatt mintegy 120 dollárt, azaz 5-6 százalékot esett az arany árfolyama, a fontos technikai támaszt jelentő 1525 dolláros szint áttörése után csak az 1385 dollár környéki támaszszint állította meg az zuhanást. Az 1550 és 1525 dollár közötti erős ellenállás áttörése nagyon sok stop megbízást aktiválhatott, részben ez okozhatta az arany árának mélyrepülését − mondta a Napi Gazdaságnak Vettel Péter, a Solar Capital Markets Zrt. üzletkötője. Az arany az 1800 dolláros szinttől számítva több mint 20 százalékot esett már − azaz "hivatalosan" is a medve az úr a piacon. Ennek következtében akik technikai alapon kereskedtek, többségükben az aranyár esésére játszanak már, ami további eladásokat generált. Ráadásul a fundamentális hírek is mind az arany ellen szólnak − véli az elemző, aki szerint azért kevés esély van arra, hogy tartósan 1400 dollár alatt maradjon az árfolyam, illene ugyanis egy felfelé korrekciónak jönnie.

Most az emelkedésnek kell jönnie?

Az óvatosság azonban nem árt, hiszen minden az emelkedés ellen szól az arany piacán. Az egyik legfontosabb tényező talán az, hogy jól látható módon az aranyból az év eleje óta a részvényekbe áramlott a pénz, ugyanis a QE3 program ellenére nem ment már új csúcsra az arany árfolyama. Ehelyett inkább az amerikai tőzsdeindexek döntenek új rekordokat, ezt jól mutatja, hogy már nem az arany a kedvenc terméke a befektetőknek. Ráadásul a QE3 programról is egyre többször hallani, hogy lassítják vagy akár be is fejezik, ami szintén nem tesz jót az aranynak. Hétfőn reggel a várakozások alatti kínai GDP-adat jelent meg, ami szintén rontott az arany pozícióján, hiszen Kína az egyik legnagyobb aranyvásárló India mellett.

Kép: Napi grafikonok

Az arany ráadásul viszonylag ciklikus termék, ebből a szempontból pedig inkább a téli időszak a vásárlásé. Ebben az egyik meghatározó tényező az indiai esküvői szezon. Tavaly például az Arany Világtanács kalkulációja szerint az indiaiak 800 tonna aranyat vásároltak az emelkedő ár ellenére. Az országból ugyanakkor rossz hírek is érkeztek az év elején, az indiai kormányzat a nemesfémimportra kivetett adókat erőteljes mértékben, 4-ről 6 százalékra emelte, hogy ezzel javítsák a költségvetés egyensúlyát. Mindez az első számítások alapján akár azt is eredményezheti, hogy az ország aranyimportja 20-25 százalékkal esik vissza, amit az aranypiac kétségtelenül megérezne. A félelmek ráadásul igazolódni látszanak, hiszen az egyik legnagyobb indiai kereskedelmi szövetség, a Bombay Bullion Association hétfőn azt közölte, hogy az indiai aranyimport az első negyedévben közel 24 százalékkal, azaz 200 tonnával maradt el az egy évvel ezelőttitől.

Erre tesz még rá egy lapáttal, hogy Ciprus aranytartalékai eladásával akarja a szükséges pénz egy részét előteremteni. Bár a ciprusiak 10 tonnányi arany értékesítését tervezik, ami nem jelentős az aranypiac egészét tekintve, mégis egy újabb okot jelent az eladói nyomásra, főleg hogy a befektetők attól félnek, mások is követhetik ezt a példát, ha szükséges lesz. Mindez a sok apróság együtt okozta az arany árának kipukkadását − véli a Solar Capital szakértője, ami alapján egyáltalán nem biztos, hogy véget ért az eladási hullám a nemesfémnél.

Vegyünk vagy sem?

A befektetési szakértők többsége is pesszimista az aranyat illetően. Soros György magyar származású befektető szerint például véget ért az arany menedékeszköz-szerepe, hiszen egyre kevesebben vásárolták. Soros éppen ezért már tavaly, a negyedik negyedévben 55 százalékkal csökkentette aranybefektetéseit.

A Goldman Sachs pedig a napokban közölt egy elemzést, amelyben eladásra javasolta az aranyat, igaz, a célára három hónapos távlatban 1530 dollár volt, vagyis ők úgy gondolták, az elmúlt másfél év sávja megfogja az arany árának esését. Ugyanakkor egyéves távlatban 1390 dollárra tették az arany reális értéket, ami jól mutatja, hogy erős támasznál állt meg az arany zuhanása hétfőn.

A Citigroupnál sem látják fényesen az arany jövőjét, szerintük a nyersanyagárak emelkedő trendje általában véve is véget ért. Marc Faber viszont az elmúlt hetekben látott zuhanásban jó vételi lehetőséget lát, szerinte ugyanis a hosszú távú emelkedő trend még nem tört meg. Bár most mindenki arról beszél, hogy milyen gyengén teljesít az arany, érdemes megnézni, hogy az előző részvénypiaci csúcsok óta mi történt a részvények és a nemesfém árfolyamával: miközben az S&P−500 ott áll, ahol 2000-ben és 2007-ben, addig az arany azóta közel 440, illetve 100 százalékot emelkedett.Erre tesz még rá egy lapáttal, hogy Ciprus aranytartalékai eladásával akarja a szükséges pénz egy részét előteremteni. Bár a ciprusiak 400 tonnányi arany értékesítését tervezik, ami nem jelentős az aranypiac egészére, mégis egy újabb okot jelent az eladói nyomásra, főleg hogy a befektetők attól félnek mások is követhetik ezt a példát, ha szükséges lesz. Mindez a sok apróság együtt okozta az arany árának kipukkadását - véli a Solar Capital szakértője, ami alapján egyáltalán nem biztos, hogy véget ért az eladási hullám a nemesfémnél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!