Elképesztő bankrészvény-drágulás Európában

Nem volt ritka a kétszámjegyű emelkedés sem: több francia bankpapír 20 százalék felett drágult egyetlen nap alatt.
NAPI, 2011. október 27. csütörtök, 19:16
Fotó: Napi.hu

Látványos emelkedést produkáltak csütörtökön a vezető nyugat-európai részvényindexek. A piacokat alapvetően a szerdai EU-csúcsértekezlet eredményei, köztük az EFSF ezermilliárd euróra történő felhizlalása derítette jobb kedvre. A hangulatot az sem rontotta el, hogy a Reuters felmérése szerint a megkérdezett elemzők megosztottak annak tekintetében, hogy az uniós intézkedések elegendőek lesznek-e.

A kereskedés félidejében a New York-i részvényindexek 2,5-3 százalékos plusznál tartottak és úgy tűnt, hogy 115 éves fennállásának legjobb októberi teljesítményét abszolválhatja a Dow Jones ipari átlag.

Az uniós megegyezésben közvetlenebbül érintett nyugat-európai részvénypiacok a tengerentúli társaiknál is nagyobb elánnal emelkedtek. A párizsi CAC-40 6, a frankfurti DAX 5 százalék feletti pluszt hozott össze.

A rallyt a bankrészvények vezették, nem volt ritka közöttük a kétszámjegyű drágulás sem. A Société Générale például 23, Crédit Agricole 22, a BNP Paribas 17, a Commerzbank és a Deutsche Bank pedig 15 százalékkal ugrott meg. Az uniós megegyezés révén a csődtől eggyel távolabb került Görögországban az athéni ASE kompozit index 4,8 százalékkal került feljebb, a National Bank of Greece részvényei bő 6 százalékkal drágultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK