Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Barclay's befektetési bank egyik volt igazgatója az amerikai hatóságok szerint egy új fürdőszobáért és készpénzért adott bennfentes kereskedési tippeket az egyik barátjának, aki mellesleg főállásban vízvezeték szerelő.

Az 58 éves volt bankár, Steve McClatchey a vádak szerint többszörös csalásban és bűnszövetkezetben elkövetett értékpapírcsalásban lehet bűnös, miután bennfentes információkat adott ki a 47 éves Gary Pusey számára. A vízvezeték-szerelő barát összesen 11 illegális ügyletet hajtott végre ezek ismeretében 2014 márciusa és 2015 augusztusa között, összesen 76 ezer dollárnyi profitra tett szert. A bennfentes információk birtokában kereskedő Pusey ellene az amerikai felügyelet, a SEC magánvádas eljárást indított.

McClatchey és Pusey a vádak szerint néhány évvel korábban ismerkedett meg Puseyval a freeporti kikötőben, ahol mindketten hajómodellezési szenvedélyüknek hódoltak. Sok időt töltöttek együtt, rossz idő esetén pedig McClatchey felújított garázsában múlatták az időt sportközvetítések nézésével és pool biliárdozással.

McClatchey a SEC szerint többször is mondta barátjának, hogy melyik cégeket érdemes szemmel tartania a piacon, amelyek hamarosan kedvező híreket jelenthetnek be. Figyelmeztette az ügyet később a kormányzati szerveknek bevalló Puseyt, hogy erről senkinek se beszéljen, még családtagjainak se.

Pusey a bennfentes tippekkel többek között a Questcor Pharmaceuticals Inc, a PetSmart Inc, az Emulex Corp és az Omnicare részvényeket vett és adott. A tippekért cserébe készpénzben fizetett barátjának, a pénzt egy sporttáskában adta át a barátja kikötői garázsában. Ezen felül Pusey a közös ügyletek fejébe ingyen felújította McClatchey fürdőszobáját is - állítja a SEC.

Puseyt múlt pénteken találták bűnösnek bűnszövetkezetben elkövetett csalás vádjában, az ítélet enyhítéséért cserébe adta át az információkat a hatóságoknak. McClatchey-t tegnap reggel tartóztatták le, azonban később szabadlábra helyezték. McClatchey ügyvédje a tudósítások szerint nem volt hajlandó nyilatkozni a bíróságon kívül a vádakról.

McClatchey a kérdéses időszakban a Barclay's befektetési banki részlegénél dolgozott, s közvetlenül a cég globális vállalatfelvásárlási üzletága vezetőjének tartozott beszámolási kötelezettséggel. Ő volt felelős annak a prezentációnak az összeállításáért, amely a Barclay's igazgatóit tájékoztatta a készülő, a bank ügyfeleit is érintő felvásárlásokról és összeolvadásokról.

A Barclay's a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal. Hangsúlyozták a cég belső irányítási rendszerének szigorúságát, s azt a képzést, amelyen az alkalmazottaknak részt kell venniük a tiszta, törvényes és átlátható működés érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!