Hatalmas méreteket öltöttek a részvényeladások az amerikai vállalatok bennfentesi között Nejat Seyhun, a Michigan Egyteme pénzügyi tanszékén dolgozó professzora szerint. Az általa kidolgozott módszer alapján mért bennfentes eladások 25 éve nem látott mértékű pesszimizmusról tanúskodnak.

A bennfentes eladásokat és vételek mérő hagyományos mutatószám, amelyet a Vickers Weekly Insiders Report közöl hétről hétre ugyanakkor nem mutat ilyen mértékű pesszimizmust, ez a mutató jelenleg nagyjából semleges értéket mutat. A professzor szerint azonban ez a mérőszám nem mutatja helyesen a bennfentes tranzakciókat. A Vickers felmérés ugyanis az amerikai törvények által bennfentesnek minősített csoportok és befektetők tranzakcióit vizsgálja, ebben azonban nem csak a vállalatok vezető tisztségviselőinek, vezető osztású munkavállalóinak részvényvásárlásai és eladási szerepelnek, de a vállalatok legnagyobb, 5 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező befektetőié is.

A bennfentesek tranzakcióit azért követi kiemelt figyelemmel a befektetői közösség, mivel az általános vélekedés szerint ők azok, akik első kézből származó információkkal rendelkeznek egy adott cég kilátásairól. Azonban a nagyrészvényesek tranzakciói nem erre utalnak. Seyhun szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyrészvényesek eladásit követően az adott papírok nemhogy alul teljesítették volna a piacot, hanem inkább jobban szerepeltek az eladásokat követő időszakban.

Ennek oka szerinte, hogy a nagyrészvényesek vélhetően nem rendelkeznek azzal a fajta információs előnnyel, mint a cégek vezető tisztségviselői és vezető beosztású alkalmazottai. Ezért ő a hagyományos mérőszámot korrigálta a nagyrészvényesek vételeivel és eladásaival, azokat nem vette figyelembe. Az így kapott kimutatás szerint az elmúlt hetekben a bennfentesek hatszor annyi részvényt adtak el az Egyesült Államokban, mint amennyit vásároltak. Ez elképesztően magas érték, s rendkívül aggasztó jel, az elmúlt 25 évben nem volt ilyen magas az eladások aránya.

Seyhun szerint egyébként ez a mérőszám - hasonlóan a többi indikátorhoz - nem tökéletes, azonban nagyobb előrejelző erővel bír, mint az összes általánosan használt hangulati indikátor.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A Marketwatch írása szerint a korrigált bennfentes indikátor az elmúlt évtizedekben mindössze kétszer volt hasonlóan magas, mint most. Az első ilyen helyzet 2007 év elején alakult ki, fél évvel az 1930 óta tapasztalt legerősebb medvepiac beköszöntése előtt fél évvel. A másik ilyen alkalom 2011 év eleje volt, akkor néhány hónapot kellett várni a 2011-es nagy lejtmenet megindulására, az eurózóna válsága közepette és az amerikai államadósság leminősítését követően az S&P 500.as index értéke rövid idő alatt több, mint 20 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!