Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az egyetlen teljesen kínai tulajdonban lévő hitelminősítő intézet, a Dagong Global Credit Rating Co. kedden az eddigi AA besorolásról A-ra minősítette le az amerikai állampapírok kockázati besorolását.  A lépés okaként a Fed múlt héten bejelentett újabb, 600 milliárd dollárnyi eszközvásárlási programját tüntették fel, s az amerikai államadósságot negatív figyelőlistára helyezték.


A kvantitatív lazítás újabb köre, amelyről a Fed döntött jelentős mértékű dollárleértékelődéshez vezethet, s erősítheti és mélyítheti az Egyesült Államok hitelválságát - írja elemzésében a Dagong.


Egy ilyen lépés rátelepedhet a hitelezői bizalomra, s gyengítheti a hitet abban, hogy az amerikai kormány egyáltalán érdekelt lenne az adósságok törlesztésében - folytatják.


A kínai monetáris és pénzügyi politika irányítói az elmúlt napokban sorozatosan szólaltak fel a szerintük értelmetlenül szabadjára engedett monetáris politika ellen, Kína nemrég életbe léptetett bizonyos adminisztratív intézkedéseket annak érdekében, hogy lassítsa a forró pénzek országba történő beáramlását.


Persze a Dagong lépése nem feltétlenül igazi aggodalmakat tükröz - emeli ki a Marketwatch, gyengítve ezzel az elemzésben megfogalmazott állítások élét - a hitelminősítő kérelmét pont egy hónapja utasította vissza az amerikai tőkepiaci felügyelet a SEC arra vonatkozóan, hogy hivatalosan is amerikai állampapírokat minősíthessen a társaság.

A Dagong nem értett egyet a lépéssel és jogi úton emelt kifogást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!