Elképesztő fordulat: leminősítették az amerikai államadósságot

A kínai Dagong Global Credit Rating Co. Ltd. rontott az amerikai állampapírokra adott kockázati besoroláson a Fed múlt héten bejelentett eszközvásárlási programjára válaszul. Kína megpróbálja útját állni annak, hogy a Fed által generált többletlikviditás náluk fújjon lufit a piacon.
NAPI, 2010. november 10. szerda, 09:44
Fotó:

Az egyetlen teljesen kínai tulajdonban lévő hitelminősítő intézet, a Dagong Global Credit Rating Co. kedden az eddigi AA besorolásról A-ra minősítette le az amerikai állampapírok kockázati besorolását.  A lépés okaként a Fed múlt héten bejelentett újabb, 600 milliárd dollárnyi eszközvásárlási programját tüntették fel, s az amerikai államadósságot negatív figyelőlistára helyezték.


A kvantitatív lazítás újabb köre, amelyről a Fed döntött jelentős mértékű dollárleértékelődéshez vezethet, s erősítheti és mélyítheti az Egyesült Államok hitelválságát - írja elemzésében a Dagong.


Egy ilyen lépés rátelepedhet a hitelezői bizalomra, s gyengítheti a hitet abban, hogy az amerikai kormány egyáltalán érdekelt lenne az adósságok törlesztésében - folytatják.


A kínai monetáris és pénzügyi politika irányítói az elmúlt napokban sorozatosan szólaltak fel a szerintük értelmetlenül szabadjára engedett monetáris politika ellen, Kína nemrég életbe léptetett bizonyos adminisztratív intézkedéseket annak érdekében, hogy lassítsa a forró pénzek országba történő beáramlását.


Persze a Dagong lépése nem feltétlenül igazi aggodalmakat tükröz - emeli ki a Marketwatch, gyengítve ezzel az elemzésben megfogalmazott állítások élét - a hitelminősítő kérelmét pont egy hónapja utasította vissza az amerikai tőkepiaci felügyelet a SEC arra vonatkozóan, hogy hivatalosan is amerikai állampapírokat minősíthessen a társaság.

A Dagong nem értett egyet a lépéssel és jogi úton emelt kifogást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.11.10 22:03

Tehát szerintük az Usa nem képes arra, hogy 10 év múlva kb amikor mondjuk lejár egy usa állampapir akkor kinyomtasson némi dollárt és odaadja az állampapir gazdájának. Aki ennyire hülye az azért tényleg ne minősitgessen semmit....Azt a tözsdeoviban tanitják a kiscsoportosoknak, hogy az állam a saját valutájában mindig fizetőképes !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html