A teljes mennyiség 6802,9 milliárd forintot ért el az év végére, mely a P€MÁK-kal együtt megközelíti a 6939 milliárd forintot. Decemberben 135 milliárd forinttal emelkedett az állomány - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt..

Az adósságkezelő szerint öt-hat éve tartó folyamatos és dinamikus bővülés oka, hogy a lakossági állampapírok egyet jelentenek a biztonságos befektetéssel, ami versenyképes kamattal és széleskörű elérhetőséggel párosul. A 2010 óta eltelt időszakban több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya, így az államadósság döntő részét a hazai megtakarítások finanszírozzák. Az állampapírok, kockázatmentességük miatt jelenleg a lekötött betétek helyettesítőjének tekinthetők, mivel azoknál jóval magasabb hozamot kínálnak (1,5-3,8 százalék).

A kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időszakban, - az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében - egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. A hó végi lejáratok és vásárlások alakulása nagyban befolyásolja a havi állományi adatokat. Mivel a féléves, egyéves futamidők helyett mindinkább a 2-5 éves befektetések felé fordul a lakosság, ezzel csökken a megújítás kockázat és növekszik az államadósság átlagos hátralévő futamideje, mely megegyezik az adósságkezelő hosszú távú céljával - fogalmazott az ÁKK.

Fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!