Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

OTP az élen

Kiemelkedően jó teljesítményt nyújt idén az OTP más, a magyar befektetők számára is könnyen - többek között a Napi Gazdaság Traderen keresztül - elérhető bankrészvényekkel összehasonlítva. Míg a Deustche Bank, a Commerzbank, a Raiffeisen és az Erste ha nem is medve üzemmódban, de technikailag gyenge helyzetben van, addig a magyar bank papírjai egy sikeres kitörés után trendcsatornájuk tetejét támadják, s akár középtávon a további áremelkedés lehetősége is benne van a pakliban.

Nem első esetben játszódnak le hasonló folyamatok, 2009 őszén és 2010 elején például az Erste és a Raiffeisen részvények már jóval korábban beállították lokális csúcsukat, amikor az OTP részvények újabb csúcsokra törtek, s nagyon úgy néz ki, megismétlődhet ez a teljesítmény. Ugyanakkor az osztrák bankrészvények teljesítményét lefelé is követték néhány hónappal késleltetve az OTP részvények, kérdés, hogy idén is rossz ómen lesz e a szektor teljesítménye a magyar bankpapírok számára. Rövid technikai körkép, amely a fundamentumokkal tudatosan nem kíván foglalkozni.

Kitörő öröm az OTP piacán

Az OTP-részvények a 6000 forintnál végrehajtott kitörésből elvárható mozgásukat végzik éppen, szerdán újabb csúcsra jutott az árfolyam. A mai napon belüli csúcs, tekintve, hogy a középtávú emelkedő trendcsatorna tetején jár a részvény, előcsalta az eladókat is a piacon. Ez az árfolyamon egyelőre nem látszik, de a megnövekedett forgalom immár nem csak a vevői, de az eladói oldal aktivitását is jelzi. A mostani szint után felfelé ellenállásokra majd a meredeken emelkedő rövid trendcsatorna tetejénél, illetve a tavaly májusi letört triplacsúcs alját jelentő 6700 forint körüli szinteknél lehet számítani. A 6000 forint körüli zóna továbbra is erős támasz, mint ahogy az emelkedő trendcsatorna alja is 5500-5600 forint magasságában.

 

OTP

 

Nagyon veszélyesen billeg a Raiffeisen

Az ismét tőkeemeléssel hírbe hozott osztrák bank részvényeinek árfolyama egyre rosszabbul fest technikai szemmel. Gyakorlatilag egy kész fej vállak alakzat nyakvonalára tapadt le az árfolyam az elmúlt napokban, a csökkenő trendjéből nem sikerült kikeverednie a bankrészvénynek, s ha az erős támasz nem tart ki, akkor még egy nagyobb esés következhet.

A fej-vállak alakzat nyakvonala értelemszerűen erős támasz szint is, látható, hogy a 36-37 eurós zóna a nyáron végrehajtott kitörés óta milyen sokszor megálljt parancsolt az osztrák bankrészvény árfolyamának.

Ha letörne a támasz, akkor érvényesülne a fej-vállak alakzat, ehhez három napig a támasz szint alatti zárásokat kellene látni, legalább 3 százalékkal a konzervatív felfogás szerint, ami praktikusa 36 eurónál alacsonyabb záróárfolyamot jelent. Ekkor a 37 eurós szint elvileg jó shortbeszállót jelentene, hiszen igazán erős támasz 30 euró magasságában található a részvényben, s ez adódik célárként is a kiépült fej-vállak alakzatból. Persze ez még nem történt meg, s elképzelhető, hogy végül mégis a bikák győznek, s erről a szintről újabb emelkedő hullám indul a részvény árfolyamában, azonban egyelőre ennek kisebb a valószínűsége. már csak azért is, mert ezen a szinten gyanúsan egy zászló alakzat épül a részvény árfolyamában, ezek pedig általában a mozgás félútján szeretnek lengedezni.

 

Raiffeisen


Ugyanakkor az árfolyamhoz tartozó RSI alacsonyabb mélypontnál magasabb mélypontot csinált, ami a lefelé tartó mozgás enyhülésére figyelmeztet, ha sikerülne 39-40 euró fölé visszakapaszkodnia az árfolyamnak, akkor ismét bika üzemmódba kerülhetne a papír. Egyelőre tehát a bikák és a medvék is megtalálhatják a nekik tetsző jeleket a részvény grafikonján, a harc még nem dőlt el.

Erste, Deutsche Bank, Commerzbank

Az Erste viszont még mindig jól áll

Az Erste részvényeinek árfolyamában egyelőre az első erős támasz szint nevéhez méltóan betöltötte szerepét. Jelenleg emelkedő trendvonalát teszteli az árfolyam, ha innen lefelé indulna a részvény, akkor inkább a 10 százalékkal alacsonyabb szinten lévő támasz szerepe válik fontossá, 30 eurós szinten. Ennek a szintnek az elérését valószínűsítheti a trendcsatornában korábban végrehajtott mozgás, az egyik technikai szabály szerint a csatornát lefelé annyival szokta elhagyni az árfolyam, amennyivel a csatornán belüli lokális csúcs elmaradt a csatorna tetejétől.

Ha megmarad a csatornán belül a részvény, akkor további emelkedés jöhet, tehát az Erste részvényei is a medve és a bika üzemmód határán toporognak.

 

Erste

 

Nem áll jól a Deutsche Bank szénája

A német nagybank árfolyama szintén nem tud kikeveredni csökkenő trendcsatornájából. Ráadásul itt egy több hónap alatt kiépült fej vállak alakzat nyakvonalát is érintette korábban az árfolyam, s onnan meredeken lefelé fordult. Az alakzat célára középtávon 31-32 euró környékére mutat, ami a jelenlegi 40 euró feletti szintekről egy jó 25 százalékos áresést vetítene előre. Rövid távon azonban itt találhatnak az optimisták biztató jeleket, a 40 eurós támasz szintre immár magasabb mélyponttal érkezett mg az RSI mutató, sőt ha emelkedni kezdene a részvény árfolyama, az RSI törhetné csökkenő trendjét is, s egy dupla alj is kiépülhetne benne. Azonban ennek célára csak a csökkenő trendcsatorna tetejéig repíthetné a részvény árfolyamát, ahol ismét nagy harc következne az eladók és a vevők között.

Deutsche Bank

 

Csúnyán letört a Commerzbank

 

A Commerzbank chartjához kevés a hozzáfűznivaló, ha törik egy szint, így is tud, s ezért kellenek a stop loss megbízások. Az erős zuhanásnak illene legalább konszolidálódnia, elképesztően túladottá vált a részvény. Nagy a tér felfelé, egészen a letört támasz szintig, azonban a csökkenő háromszögből számolt célár sem teljesült még, ez pedig jó egy euróval, tehát több mint 20 százalékkal lejjebb van 3,2 euró környékén. a kérdés, kitart-e a most kijelölt támasz zóna, amely egyben a 2009 tavaszi kitörés szintje is.

 

Commerzbank

A grafikonok a Markers grafikonrajzoló programmal készültek

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!