BUX
39138

Elképesztő pesszimizmus hajtotta a BUX-ot

A profi befektetők elképesztően pesszimistává váltak a magyar részvénypiac kilátásait illetően, ami megfelelő táptalaj lehet az emelkedéshez. A forintgyengülésnek viszont szerintük vége.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 4. szerda, 13:30

A német ZEW és az osztrák Erste Bank augusztus havi jelentése szerint július közepén a régióval foglalkozó pénzügyi szakemberek régen nem látott mértékben váltak pesszimistává a magyar részvénypiac kilátásait illetően.A felmérésben résztevő 71 portfolió menedzser és elemző mindössze 36,4 százaléka várt emelkedést a BUX indextől a következő hat hónap során. Ilyen alacsony utoljára 2008. februárjában volt az optimisták aránya a felmérésben, az érték 2 százalékponttal alacsonyabb a júliusi jelentésben szereplő adatnál. A csökkenést várók aránya egy százalékpontot nőtt, 31,8 százalékra.A két tábor egymáshoz viszonyított, a Napi Gazdaság által rendszeresen számított bull/bear arány 1,14 százalékosra csökkent, ennél alacsonyabb érték csak a decemberi jelentésben szerepelt, akkor 0,9-en érte el a mutató mélypontját.

A bull/bear spread 4 pontra csökkent, ennél alacsonyabban szintén csak tavaly decemberben járt a mutató, akkor -4 pont alá csökkent.

Az ellentét analízisben hívők szerint ilyen hangulati szélsőség mellett nem meglepő a BUX index elmúlt havi emelkedése. Az elmélet szerint, ha szélsőséges pesszimista hangulat alakul ki a befektetők körében, az jó táptalajt adhat egy rallyhoz, hiszen aki pesszimista, az vélhetően már eladta részvényeit, s így a jövőben a vételi oldalt erősítheti.

A szakemberek magyar gazdaságról alkotott véleménye eközben meglepően sokat javult, jelentősen, 63-ról 51,9 százalékosra csökkent a jelenlegi helyzetet rossznak ítélők aránya, míg a korábbinál többen, 46,2 százalék vélte úgy, hogy az elfogadható. A kilátásokat illetően nem javult ennyit a kép, a javulást várók aránya 18,4 százalékponttal 32,7 százalékosra csökkent, a stagnálást váróké nőtt eközben szembetűnően, 13,1 százalékponttal, 44,2 százalékra emelkedett.

Az inflációs kilátásokat egyre rosszabbnak vélik a szakértők. Bár a pénzromlás ütemének növekedését nem hiszik többen, mint egy hónappal korábban, annak csökkenésében egyre kevesebben hisznek, már csak 37,5 százalékos arányuk a korábbi 50 százalék helyett. Azok aránya, akik a jelenlegi ütem beragadására tippeltek 30-ról 41,7 százalékosra nőtt.

A forint további gyengülésében viszont már egyre kevesebben hisznek. A felértékelődést várók aránya ugyan 50 százalék körül stagnál - 49 százalékra csökkent 51,1 százalékról - a leértékelődést viszont már csak 21,6 százalék tartja valószínűnek az egy hónappal korábbi 35,6 százalék után.