Elképesztő svájcifrank-erősödés - új rekordon az árfolyam

Pénteken új rekordra erősödött a svájci deviza az amerikaihoz képest: a dollár frankjegyzése késő délelőtt 86,63-ig esett, míg az euróhoz viszonyítva átszakította az 1,29-es szintet.
, 2011. április 29. péntek, 13:39
Fotó:

A frank relatív vonzerejét részben az magyarázza, hogy a svájci vezető gazdasági mutatók indexe váratlan növekedést produkált áprilisban. A gazdaság következő hat hónapban várható teljesítményét előre jelző index 2,29 pontra kapaszkodott fel a svájci KOF gazdaságkutató intézet számításai szerint, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők azt várták, hogy a mutató 2,20 pontra süllyed a március 2,25-ről.

A Reuters beszámolója szerint a frank drágulásában az is közrejátszott, hogy a svájci jegybank (SNB) vezetője, Philipp Hildebrand közölte: az emelkedő olaj- és nyersanyagárak miatt elkezdtek nőni az inflációs kockázatok, amelyek - amennyiben a svájci deviza gyors esésbe kezd - visszavethetik az ország gazdaságát. Hildebrand mindemellett úgy vélte, a: a gazdaság a vártnál tempósabban bővült a múlt évi, mintegy 15 százalékos, euróhoz viszonyított frankerősödés ellenére.

Az árfolyamok azt mutatják, hogy a piac egyre nagyobb esélyt ad egy szeptemberi, 25 bázispontos SNB-kamatemelésnek, míg decemberre már teljesen beárazta a szigorítást.

Amint arról reggel beszámoltunk, az SNB friss adatai szerint az intézmény az első negyedévben az egy évvel korábbinál nagyobb nyereséget mutatott ki devizapozícióin, a frank gyengülésének betudhatóan, 2010 egészére jellemző tetemes mínuszt követően, amit a deviza látványos felértékelődése okozott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nadorkaroly, 2011.04.29 14:35

@megalodon: Kedves megalodon, szeretném ha felvilágosítani, hogy a továbbiak függvényében mennyire felelösebb az Ön kijelentése, mint a politikusaink ámokfutása?

1. Amikor az emberek felvették a hitelt, akkor ( a többség ) túlvállalta magát. Értsd: Fizetésük akár 70%-át is bevállalták törlesztönek.
2. Az ingatlanpiaci árak azóta a béka segge alatt vannak.
3. A fedezetként szolgáló ingatlant már nem 70, hanem csak 45%-ban számítják.

Mindezek arra vezetnek:
Ha egy anno 10 milliós lakásra felvett valaki 7.000.000 forintnak megfelelö svájci frankot ( 150 Ft-os árfolyamon ) , akkor az a svájci frank mai értéken 9.800.000 Ft. ( 210-es árfolyamon ). A fedezetként szolgáló lakás értéke esett minimum 10%-ot, tehát már csak 9 milliót ér. Vagyis: Már jelenleg is többet fizetne vissza, ha egyben ki kellene fizetni, ( váltani ) mint a lakás jelenlegi értéke.
Tudomásom szerint ( mert megkérdeztem ) minden hitelkiváltás egy új hitelbírálat, a mai feltételek szerint. Ebben az esetben kapna jó esetben egy 4 milliós hitelt. Abból hogyan fizetné ki a majdnem 10 milliós tartozást? Sehogy.
Ha olyan egyszerü lenne egy svájci frank hitelt eurósra váltani, mint azt suggalják mindenhonnan, akkor mindenki megtette volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.29 14:16

Persze a többség még mindig nem fogta fel, hogy sos ki kell szállni a svájci frankos hitelekből és legalább eurosra át kell váltani ( 1 éve már megirtam )azóta vagy 10%.-lot erősödött a svájci frank és még mindig erősödő trendben van akárcsak az arany .
Tömegesen persze forintra nem válthatóak át mert az bedönti a forintot de eurora igen mert annak a devizapárosnak nem nagy volumen.. ez is lerágott csont .

Ehelyett persze rossz nézni, hogy a politikusok mit idétlenkednek össze a devizahitelesek megmentése címén és ezzel mennyi kárt okoznak az ingatlanpiacon !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html