Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A frank relatív vonzerejét részben az magyarázza, hogy a svájci vezető gazdasági mutatók indexe váratlan növekedést produkált áprilisban. A gazdaság következő hat hónapban várható teljesítményét előre jelző index 2,29 pontra kapaszkodott fel a svájci KOF gazdaságkutató intézet számításai szerint, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők azt várták, hogy a mutató 2,20 pontra süllyed a március 2,25-ről.

A Reuters beszámolója szerint a frank drágulásában az is közrejátszott, hogy a svájci jegybank (SNB) vezetője, Philipp Hildebrand közölte: az emelkedő olaj- és nyersanyagárak miatt elkezdtek nőni az inflációs kockázatok, amelyek - amennyiben a svájci deviza gyors esésbe kezd - visszavethetik az ország gazdaságát. Hildebrand mindemellett úgy vélte, a: a gazdaság a vártnál tempósabban bővült a múlt évi, mintegy 15 százalékos, euróhoz viszonyított frankerősödés ellenére.

Az árfolyamok azt mutatják, hogy a piac egyre nagyobb esélyt ad egy szeptemberi, 25 bázispontos SNB-kamatemelésnek, míg decemberre már teljesen beárazta a szigorítást.

Amint arról reggel beszámoltunk, az SNB friss adatai szerint az intézmény az első negyedévben az egy évvel korábbinál nagyobb nyereséget mutatott ki devizapozícióin, a frank gyengülésének betudhatóan, 2010 egészére jellemző tetemes mínuszt követően, amit a deviza látványos felértékelődése okozott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!