Elképesztő méreteket öltött az optimizmus a profi befektetők körében a magyar részvénypiac várható teljesítményével kapcsolatban.

A német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérése szerint a szakemberek 71,4 százaléka várja azt, hogy a BUX index emelkedni fog a következő 6 hónapban, s mindössze 14,3 százalékuk gondolja úgy, az index fél év múlva alacsonyabban áll majd.

A felmérés, amely során összesen 72, a régióval foglalkozó alapkezelőt, elemzőt és pénzügyi szakembert kérdeznek meg utoljára 2007 nyarán mutatott ilyen mértékű pozitív várakozást a magyar részvényekre vonatkozóan, közvetlenül a rendszeres kutatás indításakor. Az optimisták aránya a felmérésen belül azóta sem érte el az akkori 70 százalék feletti mértéket.





Az optimisták és pesszimisták arányát reprezentáló bull/bear hányados 5-re emelkedett az egy hónappal korábbi 3-as értékről, amire 2008 szeptembere óta nem volt példa. A hatalmas javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a pesszimista szakemberek arányának mérsékelt csökkenése mellett az eddig semleges álláspontot elfoglaló szakértők egy jelentős része átpártolt az emelkedést várókhoz. Előbbiek aránya 12 százalékponttal csökkent, utóbbiaké 6 százalékponttal emelkedett.




A sok optimista ugyanakkor nem feltétlenül jelent jót, a hangulati felméréseket használó szakértők egy része ugyanis kontraindikátorként szereti értelmezni azokat. Ha túl sok a derűlátó befektető egy adott termék piacán, az figyelmeztető jel lehet arra, hogy lokális csúcshoz közelít a piac, míg szélsőséges pesszimizmus lokáli mélypontot sejtet. A mostani felmérés eredménye a szélsőséges optimizmust jelentő értékhez áll közel.


Érdekes módon a BUX-szal kapcsolatos derűlátás nem érződik a forint árfolyamára vonatkozó várakozásokon. A forinterősödésben bízó szakértők aránya egy hónap alatt mindössze 1,4 százalékponttal emelkedett, 31,8 százalékra. A forint leértékelődését kicsit többen tartják valószínűnek, 34,1 százalék, ez másfél százalékpontos növekedés egy hónap alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!