Teljesen egyértelmű konszenzus alakult ki azt illetően, hogy lufi alakult ki a technológiai részvények piacán, immár a második 15 év leforgása alatt - írta befektetőinek David Einhorn, neves tőzsdei szakértő, a Greenlight Capital nevű hedge-fund vezetője. Ezért cége masszívan shortol néhány kiválasztott technológiai részvényt. Azzal számol, hogy ezek árfolyama akár 90 százalékot meghaladó mértékben is eshet , amikor a piac visszatér a hagyományos értékelési módszerekhez - írja a Bloomberg.

A technológiai cégek részvényeit nagy súllyal tartalmazó Nasdaq Composite Index 4,5 százalékkal esett március eleji csúcsa óta, amely 14 éve nem látott érték volt az index történetében. Az esést azok a részvények vezették, amelyek árfolyama a legnagyobb mértékben emelkedett tavaly. Einhorn szerint az elmúlt időszak részvénykibocsátásai jól mutatják, milyen nagyra fújódott a lufi. Ezek a kibocsátások mindössze annak köszönhették szerinte sikerüket, hogy a megfelelő hívószóval csábították a befektetőket részvényvásárlásra, s ehhez megfelelő mennyiségű elkölthető pénzt találtak.

A Greenlight beszámolója szerint jelenleg részvények egy csoportját szemelte ki shortolásra, mivel elmondásuk szerint egyedi részvények eladása nem lenne igazán költséghatékony. A részvényeket nem nevezték meg pontosabban. Emlékezetes, hogy a cég egyik nagy húzása a Lehman Brothers részvények shortolása volt annak 2008-as bedőlése előtt.

A mostani lufi csak a visszhangja a 14 évvel ezelőttinek, kevesebb és nagyobb kapitalizációval rendelkező céget érint, s a befektetők lelkesedése sem akkora - írta Einhorn a levélben. A Greenlight szakértői szerint nagy kérdés, hogy a technológiai cégek képesek lesznek-e megtartani képzett szakembereik tömegeit, ha nem nyújtanak számukra jelentős mennyiségű részvény alapú juttatást. Ez azonban azzal fenyeget, hogy a cégek részvényállománya már a közeljövőben jelentősen felhígulhat. Újra az a helyzet állt elő, hogy a menő cégek és a nekik szurkoló elemzők arra a következtetésre jutnak, a részvény alapú kompenzációs rendszerek nem drágák, mivel a részvény nem készpénz - írja Einhorn cége a befektetőknek.

A Greenlight az első negyedévben 1,5 százalékos mínuszt termelt befektetőinek, miközben a hedge-fundok átlagos nyeresége ebben az időszakban 1,4 százalék volt - emlékeztet a Bloomberg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!