A bikapiacok a "félelem falán" (wall of worry) szeretnek felfelé kapaszkodni, a medvepiacok pedig a "remény lejtőjén" (slope of hope) szeretnek lefelé csúszni. A hangulati mutatókat szemlélve sajnos az mondható el, van esélye, hogy az utóbbi helyzet kezd kialakulni az amerikai részvénypiacon. Az általunk rendszeresen követett hangulati felmérések közül mindössze egy, a kisbefektetői szövetség által készített tanúskodik szélsőséges, lokális piaci mélypontokra jellemző pesszimizmusról, a többi nem.

Az elemzés során most különös figyelemmel kell azonban lenni az adatok frissességére. Ugyanis a napokban esett el a sokak által a bika és a medvepiac közötti választóvonalnak tekintett 200 napos mozgóátlag az S&P 500-as indexben, s több más mutató is annak a határára érkezett, amely a klasszikus technikai elméletek szerint a medvepiac kezdetét szokták jelölni (például a márciusi mélypontok szignifikáns eleste ilyen lehet).

A kisbefektetők rettegnek

Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség heti felmérésnek adatai teljesen frissek, már a 200 napos eleste után készültek, s ennek megfelelően elég masszív pesszimizmust tükröznek. A megkérdezettek immár csak 27,2 százaléka vélte úgy, hogy a következő fél évben emelkedést lehet várni az amerikai részvényindexektől, s 49.9 százalékuk gondolta azt, hogy alacsonyabb értékeket lehet majd látni fél év múlva.

A felmérésben 50 százalék fölé nagyon ritkán emelkedik a medvék aránya, erre az elmúlt néhány évben jellemzően a részvénypiac lokális mélypontjainak környékén. A felmérésben a bull/bear arány 0,54-re csökkent. Ez már közel van ahhoz az értékhez, amely lokális piaci mélypontok közelében szokott kialakulni, azonban amint a mellékelt grafikon mutatja, azért innen van még hova romlania a kisbefektetői hangulatnak.


A profik viszont aggasztóan nyugodtak

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében még nyoma sincs a szélsőséges borúlátásnak. Az ő ajánlásaikat szemléző felmérés szerint legutóbb 46,3 százalékuk javasolt részvényvásárlást az ügyfeleknek, míg 24,7 százalékuk vonta le azt a következtetést, hogy a helyes döntés a részvények eladása lehet. Ezzel a felmérésben a bull/bear arány 1,7-re csökkent a korábbi kettő feletti értékről ami nagyjából semleges zónának tekinthető, szélsőséges pesszimizmusról 1 alatt, szélsőséges optimizmusról 2,8-3 feletti értékeknél szokás beszélni.

A felmérés sajátossága, hogy annak eredményét kedden-szerdán publikálja az ezt készítő cég, s ezért utoljára a hétfői ajánlások szerepelnek benne. E hét hétfőn a 200 napos átlag még nem esett el az S&P 500-as indexben, s ha ez alatt az érték alatt marad jövő hét elejéig a mutató, garantálható, hogy ebben a felmérésben is megugrik a medvék aránya.

Nem fél az opciós piac sem

Az opciós piac eközben megdöbbentő nyugalommal szemléli a fejleményeket. A Chicago Board Options Echange-en a megvett részvény vételi és eladási opciók egymáshoz viszonyított arányát mutató put/call hányados 10 napos átlaga mindössze 0,69-ig emelkedett, ami sehol sincs a júniusi mélypontnál elért 0,89-es értéket képest. A napi értékek az elmúlt héten egyszer sem ugrottak 0,8 fölé, pedig a legutóbbi mélypontnál 1,1 feletti értékekkel lehetett nem ritkán találkozni.

Ez a jelenség két oknak lehet köszönhető. Az első, optimistább és sajnos kevésbé valószínű magyarázat szerint aki részvénnyel rendelkezik, az már a június pánik során megvásárolta részvényei áresése ellen biztosító opciókat, így ezeken az árszinteken nem látja értelmét újabbak vásárlásnak. A másik valószínűbb magyarázat szerint az opciós piac szereplői egyszerűen nem hisznek abban, hogy innen további áresés következhetne, ami a "slope of hope" teóriát erősítheti.

VIX - nincs pánik, csak romló hangulat

A VIX index (az S&P 500-as index várt volatilitása az opciós árazások alapján, a "félelem index") eközben egyre romló hangulatról tanúskodik, értéke megugrott és ismét a júniusi csúcsok közelében tartózkodik. Ugyanakkor igazi pánikhangulat még nem alakult ki, mint amit például a március japán földrengés idején lehetett tapasztalni.


Épülnek le a long pozíciók

Az aktív alapkezelők eközben csak mérsékelten csökkentették piaci kitettségüket. Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése szerint valamivel 66 százalék feletti szintről 62 százalékra csökkent a tagok nettó long kitettsége a részvénypiacon. Ezzel az adattal a profi tőkepiaci hírlevélírók hangulatához hasonlóan az a probléma, hogy még a 200 napos átlag eleste előtti időből származik. A napokban várható frissebb szám, ami megmutatja, mennyire tarolta le a long pozíciókat az elmúlt napok lejtmenete.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!