Az arany káprázatos befektetési lehetőségeket kínált az idén, ez a jelenlegi csúcsok után már biztosan látszik, hiszen a nemesfém mintegy 15 százalékkal drágult 2010 év eleje óta, ára keddre meghaladta az unciánkénti 1272 dollárt is. A decemberi szállítású aranyért 1273 dollárt is elkértek az árupiacokon, a nemesfém jegyzése ezzel napon belül több mint 2 százalékkal - négy hónapja a legnagyobb mértékben - drágult. Az arany tündöklését csak segítette, hogy kedd délután az euró/dollár keresztje hirtelen kilőtt a vártnál kedvezőbb amerikai vállalati készlet-adatokat követően.


A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint az arany iránti vonzalmat csak növelte az eurózónában kirobbant hitelválság, valamint az amerikai gazdaság lendületének kifulladásáról szóló spekulációk. A tőkepiaci volatilitás elől menekülők számára továbbra is a nemesfém jelenti a legbiztosabb menedéket. Az arany sikerét csak növelheti, hogy a piaci elemzők szerint az árfolyam további emelkedését azt követően sem lehet majd kizárni, ha a makroadatok biztosabb jövőképet festenek a világgazdaságról.


Az ezüst és a palladium szintén drágultak.

Az euró 1,3005 dolláros árfolyamon egy hónapja nem látott szintre tért vissza. Az árfolyam átlépte az 1,2920-30 dolláros árfolyamnál húzódó technikai ellenállási határt, amelynek áttörésére már több alkalommal tett kísérletet augusztus óta.

A veszteséggel nyitó amerikai, valamint a nap nagy részében mínuszban mozgó európai tőzsdeindexek pozitív tartományba tértek át.

A forint árfolyama az euróval szemben 281,50 forint körüli, augusztus közepe óta nem látott szintre erősödött vissza. A dollárral szemben az alig egy órával korábban tartott 220 körüli jegyzésről 217-re erősödött vissza a forint. A zloty 3,94-es euró jegyzésről 3,92-re, a cseh korona 24,56-os eurójegyzésről 24,51-re erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!