Elkergették a medvét New Yorkban

Mély gödröt jártak meg tegnap az amerikai tőzsdék, hogy azután kisebb-nagyobb mértékben felülmúlják tegnapelőtti záróárukat.
NAPI Online, 2007. október 25. csütörtök, 07:58
Fotó:

Nem tartott sokáig a múlt pénteki zuhanást követú pozitív korrekció, szerdán újra lejtőre kerültek a vezető észak-amerikai részvényindexek, hogy aztán a kereskedés végére majd teljesen visszakapaszkodjanak. A lejtmenetet részben a bankpapírok veszteségei okozták azt követően, hogy a Standard & Poor's lerontotta a hat év óta első ízben negyedéves veszteségről beszámoló és a rossz hitelek miatt közel nyolcmilliárd dolláros leírásra kényszerülő Merrill Lynch befektetési bank hitelbesorolását. De nem csak a Merrill bizonyult remek medveeledelnek: az Amazon.com hiába számolt be a vártnál jobb eredményről, negyedik negyedéves prognózisa sokaknak csalódást okozott, az online kiskereskedelmi társaság részvényei a keddi felfutás után szerdán már estek.

A Boeing jelentéséből is a rossz hírekre volt érzékenyebb a piac, a befektetők a repülőgépgyártó várakozáson felüli negyedéves eredménye és megemelt idei profitprognózisa helyett inkább a csökkentett 2008-as árbevételi tervre fókuszáltak. Az sem segített a börzéken, hogy az amerikai használtlakás-forgalom szeptemberben nyolcéves mélypontra süllyedt, az átlagárak számottevő csökkenése mellett.

A nap végén azonban azok a spekulációk hatottak, amelyek szerint a Fed ismét a gazdaság élénkítése érdekében lép, azaz csökkenti kamatát, aminek hatásra visszakapaszkodtak az indexek. A Dow Jones mindössze 0,01 százalékkal, 13 675,25 pontra, a Nasdaq 0,88 százalékkal, 2474,76 pontra, az S&P-500 pedig 0,24 százalékkal, 1515,88 pontra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK