Elkerülték a befektetők a pesti tőzsdét

Nem sokkal zárás előtt 18 ezer pont alá is leszúrt a Budapesti Értéktőzsde indexe, a forgalom azonban nagyon alacsony volt.
NAPI, 2012. december 5. szerda, 17:34
Fotó: Napi.hu

Nem sokkal zárás előtt 18 ezer pont alá is leszúrt a Budapesti Értéktőzsde indexe, a forgalom azonban nagyon alacsony volt. Reggel még pluszban indította a napot a BUX - ekkor érte el napon belüli csúcspontját 18 301 ponton -, ám innen szép lassan, de nyílegyenesen lefelé indult. Végül zárás előtt nem sokkal egészen 17 945 pontos napon belüli minimumáig rántották, a zárószakasz vége azonban valamivel efölött, 0,4 százalékos mínuszban, 18 055 forinton érte a pesti részvénykosár indexét.

Mivel a vállalatok világából, sem a magyar makrogazdaságból nem érkezett számottevő hír, és a teljesen semleges európai hangulat felől sem érkezett iránymutatás, ezért nem meglepő, hogy a befektetők távolmaradásokkal tüntettek: a rendkívüli helyzetéből fakadóan továbbra is kétmilliárd forint feletti forgalmat bonyolító Richtert nem számolva alig haladta meg a három milliárd forintot a részvénypiaci forgalom.

Az MSCI indexekből kikerülő Richter úgy látszik, egyelőre nem akar felfelé indulni, hogy korábbi értékeltségei szintjét elérje - viszont ez egyre jobb beszállási pontokat eredményez. A gyógyszerpapír egész nap lefelé haladt, és végül 1,4 százalékos mínuszban, 35 700 forinton állapodott meg. Az OTP-nek sem volt jó napja, 0,7 százalékkal 4001 forintig esett a bankpapír, amely a nap nagy részében egyébként nulla körül mozgott.

A Mol a blue chipek közül egyedüliként emelkedett, 0,8 százalékkal egészen 18 140 forintig, a Magyar Telekom viszont - talán a közműadó és az osztalék-félelmek késleltetett hatására - újra esett, ezúttal újabb öt forinttal 382 forintra süllyedt a jegyzés. A kisebbik gyógyszercég, az Egis likviditása csúnyán megcsappant az utóbbi napokban, a papír 26 millió forintos forgalom mellett 0,8 százalékkal 16 920 forintra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK