Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szigorúbb szabályok szerint a bankok csak annyi tőzsdei részvényt tarthatnának maguknál, amennyi elég ügyfeleik "rövid távú igényeinek" kielégítésére. A szabályozás célja, hogy korlátozzák, a bankok mekkora kockázatot vállalnak a részvénykereskedelemből származó nyereségért. Az előírások azt is korlátozzák, hogy a bankok hogyan fektethetnek be befektetési és kockázati fedezeti alapokba.

A Paul Volcker volt amerikai jegybankelnökről elnevezett szabály megtiltja a bankoknak a saját számlás kereskedést (proprietary trading). A bankok tiltakoztak a szabályok ilyen tág értelmezése ellen, mert szerintük nehezen lehet megkülönböztetni a profitszerzésre, az ügyfeleik kiszolgálására és a kockázatminimalizálásra törekvő ügyleteket.

Az új szabályok részeként meg lesz szabva, hogy egy bank kereskedési osztályánál mennyi, milyen típusú, és milyen kockázatú pénzügyi termék lehet. A bankoknak adatokkal alátámasztható idősoros elemzésekkel kell majd bizonyítaniuk, hogy csak az ügyfeleik igényeire alapozva állítják össze portfóliójukat. A banki kritikusok azonban kiemelték, hogy nem lehet csak úgy előre meghatározni az ügyfelek igényeit.

A Volcker-szabály a tágabb Dodd-Frank pénzügyi piacszabályozási csomag része, amelyet még 2010-ben szavaztak meg. A Volcker-szabály részleteit mostanra dolgozták ki.

Ben Bernanke a Federal Reserve elnöke üdvözölte a szabályozószervek egyezségét, de kiemelte, hogy túl sokáig húzódtak el az egyeztetések. Bernanke szerint a szabályozás hatékonysága azon fog múlni, hogy az ellenőrző szervek mennyire tudnak majd érvényt szerezni nekik. Megjegyezte: fontosak lesznek a kezdeti tapasztalatok, hogy azok alapján finomítani tudjanak a részleteken.

A Volcker-szabály 2015 júniusában lép érvénybe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!