Komolyabb eladási hullám bontakozott ki az elmúlt napokban az amerikai bóvlikötvényeknél, s a befektetők most azt találgatják, az itt tapasztalt gyengeség megfertőzheti-e a többi szektort is. Az 1300 milliárd dollár értékűre rúgó piac ugyanis a múltban már sokszor előre tudta jelezni az egész amerikai gazdaság gyengeségét.

Bóvlikötvénynek nevezik azokat a kötvényeket, amelyeket jellemzően komolyabban eladósodott, a hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriát el nem érő vállalatok bocsátanak ki. Ezeknek a cégeknek a hatalmas monetáris lazítás és az alacsony kamatok jellemezte környezetben az elmúlt években nem volt túl nehéz tőkéhez jutniuk. Ennek oka, hogy a befektetők a kockázatosabb értékpapírokat a jobb besorolásúaknál jóval magasabb hozam mellett hajlandóak megvásárolni, s mivel az elmúlt években a kamatok nulla közelébe estek, vagy volt a kereslet az ilyen típusú befektetések iránt.Persze ez nem csak az amerikai cégeknél volt megfigyelhető, a nemzetközi piacokon is szinte minden ilyen kibocsátást lelkesen megvettek a befektetők.

Nem csoda, hogy aggódnak

Ráadásul az elmúlt években bejött ez a stratégia, a különböző bóvlikötvényeket követő indexek értéke hónapról hónapra jól teljesített. Az elmúlt 20 hónapban az egyik ilyen index, az ICE BofAML értéke például mindössze négy hónapban csökkent, akkor is a legnagyobb visszaesés mértéke alig érte el a 0,4 százalékot. Novemberben azonban már 1,1 százalékot esett, ez 2016 januárja óta a legrosszabb teljesítmény - hívja fel a figyelmet a Financial Times.

Mivel a bóvlikötvények jelentik az egyik legkockázatosabb eszközöket a kötvénypiacon, ezért általában ezek árfolyama reagál legérzékenyebben az amerikai gazdaság kilátásainak és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának változásaira. Pont emiatt a múltban esésük már többször jelezte előre az amerikai gazdaság gyengélkedését és a tőzsdék rossz szereplését is. Nem csoda, hogy a mostani esés után többen is aggódni kezdtek, különösen, hogy az idén eddig hatalmasat emelkedett amerikai tőzsdéken igencsak időszerű lenne már egy korrekció.

Csak nyugi

A Financial Times és a Marketwatch által megkérdezett elemzők azonban egyelőre nem aggódnak. Többségükben úgy vélik, hogy a korábbi árfolyamok voltak ezen a piacon túl magasak és most csak egy kicsit jobban helyükre kerültek az árak. Idén már volt két mínuszos hónap, azonban amikor a bóvlikötvények átlagos hozama megfelelő szintűre emelkedett, mindig megjöttek a vevők. Jellemzően ez a 6 százalék körüli szintnél történt, s a hozamok most is csak eddig a szintig emelkedtek.

Torsten Slok, a Deustche Bank szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság állapotát leíró adatok közül egyik sem utal közelgő gyengeségre, vagy recesszióra. Ráadásul a mostani eladási hullám néhány nagyobb egészségügyi, távközlési és televíziós társaság kötvényeire korlátozódott, s jellemzően valamilyen egyedi vállalati esemény váltotta ki. Ilyen volt például, hogy a Sprint és a T-Mobile visszalépett a tervezett egyesülési tárgyalásoktól, vagy a Century Link, a Community Health Systems és Frontier Communications vártnál gyengébb negyedéves adatai.

Bob Michelle, a JP Morgan Asset Management stratégája szerint ha nem lesz recesszió az Egyesült Államokban, akkor nem indokolt, hogy a hozam tartósan 6 százalék felett maradjon, s ezért ez a mostani visszaesés inkább vásárlási lehetőséget jelent, s nem pedig a komolyabb problémák előjele.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!