Elég hosszan tartó optimista széria szakadt meg a múlt csütörtökön beinduló eladási hullámmal a Wall Street-en. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM felmérése szerint 95 százalékról egy hét leforgása alatt 70 százalék közelébe csökkent tagjaik körében a portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányába.

A sikerszéria október vége óta tartott, az amerikai költségvetési szakadék problémáját megoldó kompromisszumot követően szinte folyamatosan 90 százalék felett tartózkodott ez az érték. Bár volt már rá példa, hogy az ilyen nagymértékű optimizmus hosszabb ideig kitartson a piacon, azért a 90 százalék feletti értékek már egészségtelenül magasnak tekinthetőek. Az elmúlt heti változás ugyanakkor nem példa nélküli az amerikai piacon.

NAAI kitettség heti változása
Kép: Napi.hu

A szövetség felmérését 2006 óta készíti, az indulás óta eltelt 388 hét során összesen 23 alkalommal volt példa arra, hogy 20 százalékot meghaladó mértékben csökkenjen a long pozicionáltság aránya ebben a körben. Ez azt jelenti, hogy az amerikai részvénypiac nagyjából minden 17. héten átélhet egy hasonló mértékű eladási hullámot.

A profi tőkepiaci hírlevélírók viszonylag faarccal szemlélték az eseményeket. Körükben a heti felmérés még mindig elképesztően magas mértékű, a lokális, vagy ciklikus piaci tetőpontokra jellemző optimizmust lehet tapasztalni. Ennek egyik oka az lehet, hogy sokan már hétfőn publikálják a következő heti ajánlásaikat, s a múlt pénteki esést és az 50 napos mozgóátlag letörését az S&P 500-as indexben még nem értékelték annyira negatív fejleménynek, hogy az megváltoztassa a részvénypiacról alkotott véleményüket. Még mindig 53,1 százalék van azon a véleményen, hogy a részvényeket vásárolni kell, s csak 15,3 százalék tartaná bölcsebbnek a felkészülést az alacsonyabb árfolyamokra.

Tanácsadói hangulat
Kép: Napi.hu


Az eladási hullám az S&P 500-as index hosszabb távú, 30 napos RSI mutatóját a 47-es értékig hozta le. Ez még bőven belefér egy bikapiaci korrekció kategóriájába. Az elmúlt közel 15 során a medvepiacok kialakulására jellemző úgynevezett megatúladottsággal járó eladási hullámok és a természetes korrekció határa nagyjából a 37-es értéknél húzódik, ez pedig még elég messze van.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Az S&P 500-as index grafikonján most két szint tűnik választóvonalnak medvék és bikák között. Az 1815 pont körüli zóna fontos lehet, hiszen ez korábban az 50 napos mozgóátlag és korábbi mélypont csúcs majd mélypont formájában technikai támasz volt. Ezen nagy forgalom mellett esett át a mutató, így fölfele ez lehet az első fontosabb akadály. Lefelé az 1770-1775 pont közötti zóna a vízválasztó, nem csak mint utolsó legitim mélypont, de a 2012 ősze óta kialakult emelkedő trendvonal miatt is, amely itt húzódik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!