Elkezdték nagyon utálni a forintot

Borzasztóan sokat romlott a magyar gazdaság helyzetének megítélése egy hónap alatt - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből. A forinttal kapcsolatban pedig ritkán volt ennyire borúlátó a piac.
Napi.hu, 2015. október 19. hétfő, 11:12
Fotó: MTI/EPA

Nehezen magyarázható pesszimizmus alakult ki a szakértők körében a magyar gazdasággal és a forint várható teljesítményével kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank által 56 régióval foglalkozó pénzügyi szakértő megkérdezésével készített felméréséből.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése igen sokat romlott a szeptemberi felmérés közlése óta, most a szakértők nettó 4,7 százaléka tartja azt rossznak. Egy hónapja még nettó 15,5 százalék inkább jónak nevezte azt. Mindezt olyan környezetben, amikor ugyan a régió egészének a megítélése kissé romlott, ezt azonban jelentős mértékben a török gazdaságról alkotott kép romlásának lehet köszönni, semmint a régió egészének. Sőt, az eurózóna egészének megítélése ebben a felmérésben javult.

A kilátásoknál némi javulás következett be, bár nettó 5 százalék szerint az változatlanul rossz, azonban ez kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt.

Eközben a forint amúgy is kedvezőtlen megítélése még tovább romlott. A szakértők nettó 36,8 százaléka vár féléves időtávon gyengébb forintot az euróval szemben. Már szeptemberben is elég rossz volt a helyzet, akkor nettó 29,1 százalék várt forintgyengülést 6 hónapos időtávon, ehhez képest azóta az árfolyam enyhén erősödgetni tudott. A mostaninál pesszimistább helyzetet mindössze három alkalommal regisztráltak a felmérés 8 éves történetében, s ami aggasztó, hogy ezeket a helyzeteket pár hónapon belül masszív forintgyengülési hullám követte.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank bécsi elemzője szerint meglehetősen furcsának tartja a felmérés eredményeinek változását, hiszen az elmúlt egy hónapban nem látott napvilágot olyan tény, ami miatt ennyit kellett volna romoljon a magyar gazdaság megítélése. Azt, hogy a kilátások gyengébbek, nem újdonság, ők már hosszabb ideje azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság idei, 2,8 százalékosra várt növekedése jövőre lassul. Mostani előrejelzésük szerint 2016-ban 2,4 százalékos lehet jövőre a magyar GDP növekedés, de egyre komolyabb lefelé mutató kockázatokat látnak ezzel kapcsolatban.

Tény, hogy Németországban tapasztalható volt augusztusban az ipari rendelésállományok csökkenése, és a régiós ipari termelési adatok is több helyen (például Szlovákiában vagy Csehországban) a vártnál gyengébben alakultak. Ezt első körben a szakemberek szezonális okokkal magyarázták. Azonban elképzelhető, hogy kezd teret nyerni az a nézet, hogy nem egyszeri visszaesésről van szó, hanem egy tartósabb negatív folyamat kezdetéről.

Az elmúlt egy hónapban napvilágot látott hírek, a Fed kamatemelés elhalasztása, az ECB kvantitatív lazítási programjának kiterjesztése alapvetően kedvező kellett volna hogy legyen a forint megítélésére. A reálgazdasággal kapcsolatban egy fontos fejlemény volt, ez pedig a Volkswagen-botrány, azonban eddig nem érkezett az autóipari cégtől olyan bejelentés, amelyből a beszállítók felé fennálló rendelésállomány csökkenésére lehetne következtetni.

A forinttal kapcsolatos várakozások alakulását úgy magyarázta, hogy elképzelhető, a szakértők eltérő időtávon eltérő módon ítéli meg a forint jövőjét. Év végéig kedvezőbb lehet az erősebb forintárfolyam, azonban úgy véli, a piac hosszabb távon azzal számol, hogy a jegybank nem nézi majd jó szemmel a túlságosan erős forintárfolyamot, s a jövő év elejétől ezért a forint gyengülésének irányába ható lépéseket tehet.

A BUX index várható teljesítményére vonatkozó hangulat is tovább romlott egy hónap leforgása alatt. A felmérés bull/bear hányadosa (emelkedést/csökkenést várók aránya) 2,3-ra esett a szeptemberi 3-as, s az augusztus eleji sosem látott magas értékekről. Ez elvileg kedvező jel lehet, hiszen a felmérés történetében a forintra vonatkozó várakozásokkal ellentétben a részvénypiaci hangulat jellemzően kontraindikátorként működött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.10.21 15:52

@V0LE:
de :P viszont volt némi sörfogyasztás is, ilyenkor hajlamos tévedni az ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.10.21 14:42

@Warlock: ÖCSI !
Nem kell azzal egyetérteni,hogy Magyarországon van a világ legigazságtalanabb nyugdíj rendszere.
Az arányos nyugdíj kialakítását ÉPESZŰ emberek megtudnák oldani ,mert az nem időjáráa és nem CHF függő. Szíveskedj egy pár kérdésre IGENNEL és NEMMEL válaszolni.

1. kérdés. Egyetért azzal,hogy mindenki a ledolgozott évek figyelembevételével az államnak fizetett ADÓ-JÁRULÉK arányában kapja a nyugdíját ?

2.kérdés. Igazságosnak tartaná ha a kormány törvénybe iktatná,hogy az öregségi nyugdíj átlaga nem térhet el 5 % tól nagyobb mértékben a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adójóváírással és családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától ?

Remélem nem állít megoldhatatlan feladat elé a válaszok megadása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.10.21 14:32

@Warlock: A minősítéseit tartsa meg magának.
Sikeres 45 éves munkaviszony után mentem nyugdíjba , nem VÍZGEREBLYÉZÉS miatt kaptam a csúcs fizetést és a nyugdíjba vonuláskori nyugdíjam a legmagasabb 5 000 között volt ,. Egyértelmű,hogy nem a saját és a családom anyagi helyzete miatt emeltem fel a szavam. Szíveskedjen a következő kérdésekre IGENNEL vagy NEMMEL válaszolni.

1.kérdés . Egyetért azzal,hogy a nyugdíjakat mindenki a ledolgozott évek figyelembevételével az állami kasszába fizetett ADÓ-JÁRULÉK arányában kapja. ?

2.kérdés- Az öregségi nyugdíj átlaga nem térhetne el 5 %-tól többel a két átlagkeresetet kereső kétgyermekes család családi pótlékkal és adójóváírással növelt egyfőre jutó nettójától.Ezt a parlament iktassa törvénybe.

3.kérdés. Két 10-éve egyetemet végzett kétgyerekes gimnáziumi tanár adó jóváírással családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettója nem lehet kevesebb mint a átlag öregségi nyugdíj.

4.kérdés. Egyetért-e azzal ,hogy a Magyarországon kialakított világ legigazságtalanabb nyugdíj rendszerét arányossá-igazságossá alakítsák.

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2015.10.21 06:09

@rw2: Biztos nem egy Carolina Reaper -re gondoltal? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.21 05:33

@Warlock:
Ma éjjel egy California Reaper sem tudott legyűrni, nemhogy ezek a pöcsköszörűk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html