Elmarad a tőzsdenász, esnek a részvények

A londoni tőzsde ( LSE) közleménye szerint Brüsszel feltételei valószínűtlenné tették a fúziót a frankfurti tőzsdével (DB).
Lovas-Romváry András, 2017. február 27. hétfő, 12:49
Fotó: Napi.hu

Az LSE szerint az Európai Bizottság versenyjogi megfontolásból az MTS fix hozamú értékpapírokat forgalmazó platformban tartott 60 százalékos részesedésének értékesítését szabta meg a két legnagyobb európai értékpapírpiac fúziója engedélyezésének feltételeként - írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

Az LSE szerint Brüsszel követelése eltúlzott, az MTS értékesítése nehézségekbe ütközne és hátrányos lenne a tőzsde működésére. "Az Európai Bizottság álláspontját figyelembe véve, az LSE nem tartja valószínűnek, hogy zöld jelzést kapna a fúzió" - írja a közlemény, leszögezve egyúttal, hogy ugyan London folytatja az egyesülés előkészítését, arra azonban Brüsszel változatlan álláspontja mellett nem kerülhet sor.

A Deutsche Börse AG saját közleményében Londonra hárította a felelősséget az egyesülés elvetéséről. "Az LSE úgy döntött, hogy nem válik meg az MTS-ben tartott többségi részesedésétől" - fogalmaz a közlemény, megjegyezve, hogy az Európai Bizottság végső határozata március végén esedékes az ügyben.

Brüsszel hétfőig adott időt a két tőzsdének, hogy megtegyék javaslatukat az egyesülés feltételeinek teljesítésére. A londoni tőzsde vasárnap esti közleményét az Európai Bizottság nem kommentálta.

A London Stock Exchange és a Deutsche Börse bő egy éve jelentette be 29 milliárd euró értékű egyesülési szándékát azért, hogy nagyságrendben jobban fel tudják venni a versenyt az amerikai konkurenciával. Az LSE és a DB az egyesülés engedélyezésének érdekében korábban már beleegyezett az LSE klíring üzletága, az LCH SA részleges értékesítésébe.

A befektetők csalódással fogadták a hírt, a londoni tőzsde részvényei 3, a frankfurtié 2,4 százalékkal estek a délelőtti kereskedés folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK