Elmaradhat a nagy októberi lehűlés

Az egy hónapja tartó masszív emelkedés a világ tőzsdéin egyre jobban meggyőzi a tanácsadókat arról, hogy tartós a hossz az amerikai piacokon, s épp elég szkeptikus is maradt ahhoz, hogy ez így is maradjon.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 11:12
Fotó:

Az amerikai befektetők hangulatát mérő különböző indexek jelentőset mozdultak el augusztus végi mélypontjukhoz képest a hatalmas szeptemberi tőzsdei áremelkedés hatására. Azonban egyik mutató sem ugrott olyan szélsőséges tartományba, amely erről az oldalról veszélyeztetné a piacot. Mint emlékezetes, az augusztus végi hangulati mélypontok alapján - ebből a szemszögből - logikus következménynek tűnt egy szeptemberi pozitív fordulat. Most azonban korántsem olyan tiszta a kép.

 


Az Investor Intelligence Services több mint száz tőkepiaci hírlevélíró véleményét tükröző felmérésében 41,4-ről  43,4 százalékra nőtt a további tőzsdei áremelkedést várók aránya egy hét alatt, a pesszimistáké 29,3-ról 27,8-ra csökkent. Ezzel a két tábor arányát reprezentáló bull/bear ratio 1,56-ra emelkedett, ez már közel duplája az augusztus végi mélyponton mért 0,8 alatti értéknek. Optimista szélsőségről ennek ellenére nincs szó, hiszen erről a 2,8 feletti tartományban lehet beszélni. Pozitív, hogy január és április végén, az idei részvényindex csúcsoknál ennél kétszer nagyobb volt az optimisták túlsúlya, tehát annak ellenére több a pesszimista szakértő, hogy a piac ugyanott van, mint akkor, s a piac a félelem falán szeret kapaszkodni. Negatív, hogy a tanácsadói hangulatban bekövetkezett tavaszi törés az emelkedés ellenére nem tudott begyógyulni. Így a pohár lehet félig tele, meg félig üres is, attól függően, honnan szemléljük.A kisbefektetői hangulatot mérő AAII felmérés eközben az optimisták táborának lassú apadását mutatja, a bikák tábora 42,5 százalékra csökkent 45-ről, a medvéké 31,6-re nőtt 25,4-ről. Ezzel az AAII felmérésének bull/bear ratio-ja a semleges zónába csúszott vissza, 1,34-re a két héttel ezelőtti ritka magas 2,09-es veszélyzónából. Ugyanakkor a mutató 4 hetes átlaga még mindig elég magasan, 1,65-ön tartózkodik.

 


A felhőtlen optimizmus hiányát és a megfelelő mennyiségű félelmet mutatja, hogy a chicagói tőzsdén a megvásárolt eladási opciók aránya a vételi opciókhoz képest nem csökkent le drasztikusan, tehát a szereplők még óvatosak és eléggé félnek egy negatív korrekciótól. A put/call arány 10 napos átlaga 0,88-on jár, januárban és áprilisban 0,75-ig csökkent ez az érték.A VIX index nem tanúskodik félelemről, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a 20 körüli zóna mindog megálljt parancsolt a mutatónak.Összefoglalva a piac jó teljesítményét egyelőre nem veszélyezteti az, hogy a szereplők mértéktelenül optimisták lennének azzal kapcsoltban. Az ellentét analízisben hívők szerint jó jel, a megfelelő mértékű félelem jelenléte a piacon az emelkedés tartósságához. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hangulati mutatók csak az egyik elemét alkotják a technikai elemzés eszköztárának, s attól még csökkenhetnek az árak, hogy sokan számítanak rá. Viszont ha lesz is korrekció, az most nem azért fog bekövetkezni, mert értelmetlenül sokan hisznek az örökké tartó hosszban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.03 09:03

Ha már mindenáron jósolni akarunk. S&P500 harmadszor ugrik neki az 1150 támasznak azaz akár lekorrigálhat a hét elején 1125-1120 ig is VISZONT 7 én (Csütörtökön tözsdezárás után ) jelent az Alcoa azaz kezdetét veszi a 3 negyedéves jelentési szezon ami bármit hozhat de mostanában pozitiv meglepetéseket szokott hozni...szóval le majd utána fel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.10.01 18:23

Az április- szeptember az vagy esés vagy sávozás kategóriájába esett. A szeptemberi emelkedést egyelőre kőkeményen megfogták a korábbi csúcsok a fundamentumok meg nem túl jók. az emelkedés így elég kétséges, de végülis mindegy majd eldől merre megy oszt abba az irányba kell beállni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html