Előbb a német alkotmánybíróság adott zöld utat az ESM uniós mentőcsomagnak, nem sokkal később pedig Barosso uniós elnök tett javaslatot a a közös európai bankfelügyelet felállítására az ECB kebelében. A tervek szerint Európai Bankhatóság jogköre nem fog változni, az ECB azonban átvenné az eurózóna és az önkéntesen csatlakozó országok nemzeti felügyeleti jogkörének jelentős részét a bankok felett.

Az európai piacok először kitörő lelkesedéssel fogadták azonnali napi csúcsra jutottak, de a nap végére lekonyultak az indexek, olyannyira, hogy London szolid 0,1 százalékos veszteséggel zárta a napot. Frankfurtban a Dax 0,56 százalékkal emelkedett, míg párizsi CAC-40 0,22 százalékos előnyt őrzött meg a nap végére. Ahogy az várható volt a kedvező hírekből elsősorban a bankszektor papírjai tudtak profitálni: a Lloyds Banking részvényei 3,36 százalékkal, a Royal Bank of Scotland 3,4 százalékkal drágult. Nem jött ki a lépés Londonban a Vodafone, amely 1,1 százalékot esett arra a hírre, hogy a Nomura vételről semlegesre változtatta ajánlását.

Frankfurtban is hasonlóan alakult a kép: a nap abszolult nyertese Commerzbank 6,15 százalékkal drágult, viszont nem a Deutche Bank 0,97 százalékkal gyengült. Jelentősen emelkedett a Volkswagen (2,7 százalék), Lufthansa 2,21 százalékkal drágult.

Az amerikai piacok a szerdai iPhone 5 lázban égtek, de az igazán fontos impulzus a szerdán kezdődött kétnapos Fed-ülés lesz, amelynek döntését csütörtök este ismerteik. Az amerikai piacok is kitörő lelkesedéssel nyitották a kereskedést, ám kora estére már veszteségekből jöttek vissza az indexek. A kora este a Dow 0,26, a Nasdaq 0,21 százalékos, a S&P 0,2 százalékos nyereségben volt. A JP Morgan vitte hátán a piacot, a bankrészvények 1,11 százalékkal drágultak, de General Electric és az IMB is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!