Tegnap este megegyeztek a CIG egymással vitában álló alapító nagyrészvényesei, nem került sor Horváth Béla elnök visszahívására, mert az alapító beadta a derekát és lemondott. A közgyűlésen rövid beszédében jelezte a későbbi együttműködés szándékát és emlékeztette a részvényeseket: "biztosítást 20 évre, biztosítót száz évre vesz az ember". A Napi Gazdaság információi szerint megegyezés született Horváth Béla több, mint 4,6 millió részvényének sorsáról is: többségét a volt elnök megtartja, a pakett egy részét pedig a CIG legnagyobb részvényese, Bayer József veszi át, akinek így 15 százalék fölé nő részesedése a biztosítóban. Utóbbi lépéssel áll kapcsolatban az a közgyűlésen elfogadott alapszabály-módosítás, amely eltörölte az eddigi 10 százalékos szavazati korlátot.

A másik alapszabály-módosítás - miszerint ezentúl más cégekhez hasonlóan itt is az igazgatóság választja meg elnökét, szemben az eddigi, közgyűlésen történt választással - egyesek szerint az eddig CIG-es hagyománynak számító közvetlen részvényesi beleszólást csökkenti. A részvényesek vita nélkül tudomásul vették a 2167 milliós veszteséget tartalmazó magyar egyedi, valamint a 2723 milliós mínuszt mutató nemzetközi konszolidált mérleg számait, ám akadt - három évvel ezelőtt 938 forintos áron jegyző - nem is egy olyan kisrészvényes, aki éles kritikát fogalmazott meg a társaság vezetésével szemben.

A részvényesek zöme azonban továbbra is a cég mellett áll, ezt jelzi a Járai Zsigmond visszahívásáról szóló - amúgy az indítványozó Horváth Béla által vissza is vont, de Járai javaslatára mégis szavazásra kerülő - indítvány 99,3 százalékos elutasítása is. Az igazgatóság három új tagját - Király Máriát, az Axel Springer pénzügyi igazgatóját, Mikó Gyulát, a CIG alapító korábbi vezérigazgató-helyettesét és Horváth Gergelyt, a Keler és az MNV volt vezérigazgatóját - egyhangúan választották meg. Az igazgatóság alkalmazott és az fb részvényes tagjai továbbra sem kapnak tiszteletdíjat, és kiderült, hogy Járai Zsigmond fb-elnök korábbi autóját egy Skoda Octaviára cserélte a társaság.

Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője a CIG Pannónia alapító részvényese.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!