Hétfő délután a határidős piacon a Brent olaj hordónkénti ára 112,62 dollár volt, a WTI olajé 106,96 dollár. Bár hétfőn kis emelkedés volt, így se sikerült elérni a pénteki szintet, mikor még 114,30 dollár volt egy hordó Brent és 107,45 dollár a WTI.

Olajpiaci kereskedők szerint a számokból látszik, hogy kissé elhamarkodott volt az árak hirtelen megugrását várni. Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégája szerint megvolt a kezdeti sokk, most az a kérdés, hogy tudják-e az olajkitermeléssel kapcsolatos aggályok indokolni az áremelkedést.

A Commerzbank elemzése szerint az iraki harcok hatása a kőolaj árára rövid életű lehet. Csütörtökön sokkal nagyobb drágulás volt, mint pénteken vagy hétfőn. Mivel az iszlamista fegyveresek valószínűleg nem tudják érdemben gátolni az iraki olajexportot, ezért az olajárnak korrigálnia kell magát.

A Commerzbank abban látja a veszélyt, hogy a harcok miatt elmaradhat az iraki kitermelés növekedése a biztonsági és a befektetési helyzet romlása miatt. Ezek alapján egy kockázati prémium megléte valóban indokolt.

A következő napokban meghatározó lesz az ár szempontjából, hogy milyen lépésekre szánja el magát az Egyesült Államok és Irán, és sikerül-e folytatni előretörésüket Irakban az iszlamista fegyvereseknek.

Irak a világ nyolcadik legnagyobb olajkitermelője, és a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legfontosabb tagja Szaúd-Arábia után. Májusban napi 3,3 millió hordó olajat termeltek Irakban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!