BUX

Elmehet 7000-ig az OTP?

Nagy forgalom mellett hagyta maga mögött az 5850 forintos ellenállást pénteken az OTP, amivel megnyílhat az út magasabb szintek felé. Ha a kitörésre megerősítés jön, akkor a következő körben 6100-6200 forint közé juthat el az árfolyam.

Molnár Gergely, NAPI, 2011. február 7. hétfő, 09:15

Pénteken felfelé kitört eddigi sávjából az OTP, s bár a záróár nem sikerült elég szépre ahhoz, hogy biztosan kitörésről lehessen beszélni, megvizsgáltuk annak a lehetőségét, hogy meddig mehet el az árfolyam, ha a megkezdett mozgás folytatódik.Eddig még csak sávozás

Söre Balázs a Buda-Cash üzletkötője szerint eddig nincs arra ok, hogy a korábban jól bevált stratégiát felülvizsgáljuk, vagyis sávtetőn adni, inkább shortokat nyitni kifizetődő. A mostani OTP-árfolyamra lefordítva ez azt jelenti, hogy 6000 forint környékén látná elérkezettnek az időt az eladásra, és csak, ha a 6200 forintos szinten is át tud menni a papír, akkor érdemes vételekkel próbálkozni - persze csak akkor, ha a nemzetközi hangulat ezt támogatja.

A külföldiek mostanában szeretik a magyar lépéseket, emellett rengeteg pénz keresi a helyét a világban, megvan az esély, hogy pont a magyar piacot találja meg. Így lehetünk sereghajtókból elsők.

Ugyanakkor elég sokat jöttünk fölfelé, az eurózónában bármikor lehet újabb probléma, és akkor nem fog számítani, hogy Magyarország mennyire jó, esés lesz - sorolta a negatívumokat is az üzletkötő. Hozzátéve, kicsit hinni kell most az irányban, legalábbis pozíció nyitáshoz. A záráshoz pedig stoppokat kell használni. Ha nem lesz világszintű probléma akár az egyiptomi, akár európai gondokból, akkor megvalósulhat a pozitív szcenárió, de egyelőre a 4400 és 6000 forint között húzódó sáv fontosabbnak látszik.

A 6000 nem olyan komoly szintVarjú Péter az Erste üzletkötője emlékeztetett: a magyar és a nemzetközi piacok közti olló szeptembertől szétnyílt, mivel a befektetőkben kétségek ébredtek azzal kapcsolatban, hogy mennyire fenntartható a kormány gazdaságpolitikája. Ez az olló december közepén kezdett összezárni, azóta ugyan a nemzetközi piacok is mentek föl, de a magyar piac sokkal jobban emelkedett.

Ha a februári bejelentés pozitív lesz, akkor tovább zárulhat az olló. Ha viszont puhul a csomag, könyvelési trükköket, maszatolást vélnek fölfedezni az elemzők, akkor büntetni fog a piac és oda a most elkezdődött optimizmus.

Amit most látunk, az a bizalom. Nem a veszélyeket, hanem a pozitívumokat veszik észre. Korábban nagyon szétnyíltunk, jelentős, 20 százalék feletti volt az alulteljesítés és ugyan ez azóta csökkent, még nincs vége a visszarendeződésnek.

Varjú úgy véli, az 5850 nagyon erős ellenállás volt, aki adni akart az 5800 és 5850 között adott. Az üzletkötő szerint 6200 forint a következő erősebb szint. A vételi pozíció most azért kényelmes, mert 5850 és 5800 közé föl lehet húzni a stoppokat a korábbi 5500 helyett, ami nagyon messze volt.

Fölfelé a 6000 forintos szint inkább csak lélektani határ, vagyis nem jelentős, igazán csak 6200-6300 között van ellenállás, a következő pedig 7000 környéke - mondta Varjú Péter. Ezt egy dolog tudja megfordítani, hogyha valami nemzetközi tényező, olyan, mint a pénteken kijött rossz munkanélküliségi adat lefordítaná a piacokat, akkor az OTP sem tudna széllel szemben emelkedni.

Stoppok 5800 alattHasonló véleményen van Nyári Zsolt, a KBC üzletkötője is. Az OTP számára most a 6160 forintos ellenállás leküzdése a feladat. Korábban, még 2008-ban nagyon sok időt töltött a 6200-as alj és 7500-ös tető között, most ebbe a sávba való visszetérésért folyhat a csata. Ha ezt a 6100-6200-as szintet leküzdi a bankpapír, onnantól jöhet egy komolyabb emelkedés, akár 7400-ig is.

Fundamentálisan a svájci frank forinttal szembeni gyengülése támogatná legjobban ezt a mozgást, márpedig vannak rá jelek, hogy a svájci frank kezd alulteljesíteni. Ebben az esetben komoly céltartalékok lennének felszabadíthatók, ami magasabb célárakhoz vezethetne.

Az OTP 3800 és 7400 között bárhova árazható a svájci frank/forint árfolyam, illetve a nemzetközi trendek függvényében - tette hozzá.

Nyári szerint vételi pozíció esetén inkább 5800 alá kell tenni a stoppot, mert benne lehet egy 5850-es visszateszt. Ugyanakkor az, hogy a bankpapír nem tudott pénteken 5900 forint fölött zárni, bonyolultabbá teszi a képet, nem olyan egyértelmű a kitörés.