Előbb-utóbb leáll a pénzpumpa

A Federal Reserve monetáris ösztönző programja nem folytatódhat örökké - mondta Richard Fisher, a dallasi Federal Reserve Bank elnöke.
Napi.hu, 2013. november 12. kedd, 11:00
Fotó: Napi.hu

Megváltoztattuk és befolyásoltuk a piacokat monetáris intervencióinkkal és értjük, hogy a piac különösen érzékennyé vált az ezzel kapcsolatos hírekre. Azonban a piaci szereplőknek észben kell tartaniuk, hogy a monetáris lazítási program nem tarthat örökké - mondta Richard Fisher, a dallasi Fed elnöke a CNBC-nek adott interjújában. A Fed mérlegfőösszege immár négyezer milliárd dollárosra duzzadt és megvannak a határai annak is, hogy meddig mehet el a Fed - tette hozzá az elnök.

Az elmúlt hónapokban intenzív találgatások folytak a befektetők körében arról, hogy mikor kezdi el a Fed csökkenteni a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának csökkentését. Az amerikai kormányzat időleges októberi leállása és az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos vita várt negatív hatásai miatt az elemzők többsége enyhített álláspontján a lazítás csökkentésével kapcsolatos várakozásaiban.

Azonban a vártnál kedvezőbb amerikai makrogazdasági adatok, például a múlt pénteki erős munkaerő piaci adat nyomán ismét erősödtek a várakozások a lazítás visszavonásának megkezdésével kapcsolatban.

Minden megvásárolt kötvénnyel nő a felesleges tartalék nagysága - mondta Fisher, aki jövő évtől lesz a Fed nyíltpiaci bizottságának szavazó tagja. A Fed mérlege hatalmasra fújódott, s ezért egyszer el kell kezdeni a vásárlások ütemének visszafogását. Ez nem jelenti, hogy azok leállnának, csak a mértékük csökken a jelenlegi havi 85 milliárd dolláros ütemről - tette hozzá a dallasi elnök.

A Fedet meglehetősen sok kritika érte az elmúlt időszakban azzal kapcsolatban, hogy nem adott elég egyértelmű jelzést, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni a vásárlások ütemének csökkentéséhez. Fisher a CNBC-nek elismerte, hogy a Fed valóban hatékonyabban is kommunikálhatna az ügyben a piaci szereplőkkel.

A fő kérdés, amely a piacot érdekli, hogy mit fogunk csinálni, ha lassul a vásárlási program, vagy végleg leáll. Azt hiszem nem voltunk elég egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékaink. A Fed könnyen csapdahelyzetbe kerülhet, ha elhibázza a visszavonás időpontját. Ahogy közeledik a tapering (a vásárlások ütemének csökkentése) időpontja, a piac elkezd tartani attól, az eszközárak esni kezdenek, ugyanakkor az olcsó pénz áramlása eközben még egy ideig fennmarad, s ez rontja az amerikai költségvetés fiskális helyzetét.

A kritikák ellenére Fisher megerősítette, van tervük, hogy járjon el a fölös likviditás visszafogásának kérdésében. Fiesher egyébként rendszeresen kritizálta a következő Fed elnököt, Janet Yellent a Fed nyíltpiaci bizottságában, azonban mostani interjújában nem kívánt kitérni ezekre a kritikákra. Mint mondta, egészen más ügy, hogy Yellen milyen álláspontot képviselt mint Fed kormányzó és mit fog tenni, ha majd elnök lesz. Akkor ugyanis feladata az lesz, hogy a bizottság tagjai között megteremtse a szükséges konszenzust a döntésekhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.12 20:44

@troll: ez a mai világrend...na ez igaz !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.11.12 14:56

ne felejtsük el, hogy a dollár a világpénz, az elsőszámú (sőt szinte az egyetlen) nemzetközi tartalékdeviza!
emiatt olyan money hoarding figyelhető meg, mint a japánoknál, csak a rizsevőknél a saját lakosságuk halmozza a yent, a dollár esetében pedig a külföld.
márpedig ennek ellenszere a quantitative easing, a japánok is ezt teszik.
ezért nem jelent egyébként problémát a nagy amerikai túlfogyasztás, külkerhiány.

persze mindenki tudja, hogy ez nem mehet a végtelenségig, hogy ebből a jövőben egyszer gond lehet.
ez a mai világrend.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.12 11:59

@Antiifreemaison: 17 ,5 ezer mrd dollár adóssággal? ja te nem kuszaszem 2750 milliárd forintos pénznyomtatásáról beszéltél... az utánunk az özönvíz stimmel, a szekta mindig is így gondolkodott, lásd 2000-ben elindított lakossági agyonhitelezés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.12 11:57

Nem hagyják abba ,mert ,akkor minden borul ,tőzsde ,gazdaság ,fogyasztás ....,persze ,hogy mi lesz a 17 ,5 ezer mrd dollár adóssággal ,az más kérdés ....,utánuk az özönvíz ,így gondolkodnak ,int 14 .Lajcsi ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html