Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három hónap után első ízben tűnt fel egy nyilvános videón Jack Ma, az Alibaba alapítója, miután három hónapra eltűnt azt követően, hogy nyilvánosan kritizálta a kínai állami pénzügyi rendszert és annak intézményeit. Az egyik leggazdagabbnak mondott kínai vállalkozó egy jótékonysági ügyben lépett a nyilvánosság elé.

Kínában nem ez az első eset, hogy egy a pártot és a vezetést kritizáló nagyvállalkozó illetve közéleti szereplő eltűnik a nyilvánosság elől, majd jótékonysági akciókba temetkező kezes bárányként tér vissza - írja a Financial Times.

Jack Ma azt követően tűnt el még október végén a nyilvánosság szeme elől, hogy egy eseményen erősen kritizálta a kínai pénzügyi rendszert, s a főként állami tulajdonban lévő bankokat. Elmaradott zálogházhoz hasonlította azokat, mindezt cégbirodalma pénzügyi szárnyának, az Ant Groupnak a tervezett első nyilvános részvénykibocsátása és tőzsdei bevezetése előtt. Egy héttel később a kínai felügyelet leállította az Ant 37 milliárd dollárosra tervezett kibocsátását.

Jack Ma-ról azóta nem lehetett hallani, nem jelent meg például annak a tehetségkutatónak a tévéfelvételén sem, amelyet ő alapított tehetséges afrikai vállalkozók számára - emlékeztet a lap. A piac mindenesetre kedvezően fogadta, hogy a cég fő tulajdonosa és vezetője előkerült, az Alibaba részvényei 8,7 százalékot erősödtek a hongkongi tőzsdén.

Kollégáim és én tanultunk és gondolkodtunk és elkötelezettebbekké váltunk arra, hogy az oktatás és a közjó ügyének szenteljük magunkat. - mondta egy kormányzati befolyás alatt álló hírpotál szerint Ma. A ma nyilvánosságra került videó egy kis összefoglalót tartalmaz arról, hogy az Alibaba vezér múlt héten meglátogatott egy iskolát, amelyet alapítványa segítségével építtettek újjá.

A kínai hatóságok tavaly december 24-én jelentették be, hogy monopólium ellenes vizsgálatot indítanak az Alibaba - és más nagy kínai internetes cégek - ellen. A bejelentés szerint az eljárás célja, hogy a nagy internetes cégek tisztességtelen eszközökkel használják ki piaci fölényüket és szabálytalanul vegyenek részt a tőkeelosztásban. Két nappal később a pénzügyi rendszer felügyeletét ellátó Kínai Népbank nyilvános rendreutasításban részesítette az Ant Groupot.

A három hónapos eltűnése alatt számos pletyka keringett arról, hogy hol lehet Ma, sokan úgy vélték, hogy elhagyta Kínát. Barátai közül azonban többen is azt bizonygatták, hogy változatlanul az országban tartózkodik és szabadon kommunikálhat bárkivel, csak egyszerűen a háttérbe húzódott mindaddig, amíg az Alibaba és az Ant Group elleni vizsgálatok tartanak.

A Jack Ma alapítvány szóvivője azt nyilatkozta, hogy a milliárdos ma részt vesz a Vidéki Tanárok nevű kezdeményezés éves ceremóniáján is. A videóban ma arról beszélt, hogy napjaink üzleti vállalkozóinak kötelessége és felelőssége az, hogy támogassák a vidéken dolgozó tanárokat Kínában. Ma alapítványa az elmúlt évben sok időt és energiát szentelt a Covid-1 járványt követő talpra állításra Kínában és világszerte egyaránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!