A várakozásokat jóval alulmúló tavaly eredményt ért el az OTP Bank a tavalyi negyedik negyedévben - derül ki a tárasaság ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. A bankcsoport tavaly mindössze 64,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, ez alig több, mint a 2012-es 122,6 milliárd forint fele, az elemzők átlagosan 78,9 milliárd forintra számítottak. A korrekciós tételek - goodwill leírás, pénzügyi tranzakciós illeték, banki különadók - ugyan halványan alacsonyabbak lett az előzetesen becsültnél - 81 milliárd forint a várt 85 milliárd forint felett - azonban az adózás előtti eredmény mindössze 184,4 milliárd forint lett az előzetes becsült 206 milliárd forint helyett.

A korrekciós tételek nélküli adózott eredmény 145 milliárd forint lett, ez 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a piac azonban jóval magasabbra, 164 milliárd forintra számított.

A bank az utolsó negyedévben minimális, mindössze 14 milliárd forintnyi profitot termelt ezen a soron a harmadik negyedéves 42 és a tavalyi év azonos időszakában elért 26 milliárd forint után. A számokból jól látszik, hogy a korrekciós tételek nélkül számolt eredmény tavaly összességében stagnálást, enyhe csökkenést mutatott volna.

Nagy mínuszok Oroszországban és Szerbiában

A csoport egyes tagjai meglehetősen jól szerepeltek tavaly, az igazi nagy bajok Oroszországban és Szerbiában jelentkeztek (hacsak nem számoljuk az ukrán leánybankra már a harmadik negyedévben végrehajtott mintegy 38 milliárd forintnyi goodwill leírást). Az OTP Bank Oroszország a 2012-es 47 milliárd után tavaly mindössze 2,35 milliárd forintos adózás utáni nyereséget ért el, az utolsó negyedévben pedig 8,9 milliárd forintnyi veszteséget termelt a harmadik negyedéves 900 millió forintos nyereség után.

A gyorsjelentés szerint a negyedik negyedévben elért veszteség fő oka a céltartalékolási módszertan változása miatt megugró kockázati költség képzés és a kamatokra képzett céltartalék a növekedésének nettó kamatbevételt rontó hatása, melyek összességében közel 13 milliárd forinttal rontották az utolsó negyedév adózott eredményét.

Nagy mínuszt hozott az utolsó negyedévben a szerb leánybank is. Az OTP Bank Srbija működési eredménye ugyan 409 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 1,7 milliárd forintos veszteségről, az adózás után veszteség azonban 13,2 milliárd forintra ugrott 4,9 milliárdról, az utolsó negyedévben ebből 10,7 milliárd forintnyi jött össze.

A jelentés szerint ez elsősorban a kockázati költségek brutális megugrásának köszönhető (az utolsó negyedévben 10,8 milliárd forint a harmadik negyedéves 1,159 milliárd forint után). Ezt a bank szerint a céltartalék képzési politika megváltozása okozta, a negyedik negyedévben a bank felülvizsgálta céltartalékolási politikáját és a szabályozói keretek adta legkonzervatívabb módon értékelte a nemteljesítő hitelállomány mögötti fedezeteket és a hitelek várható megtérülését.

A magyar bank javított, de előre spájzol

Az OTP Magyarországon eközben javított teljesítményén. Az OTP Core korrigált adózott eredménye a korrekciós tételeket nem számolva több mint 20 milliárd forinttal, 114,8 milliárd forintra emelkedett tavaly, az utolsó negyedévben 27,8 milliárd forintot tett ki.

Az eredmény javulásában fontos szerepet kapott a portfólió-romlás lassulásával párhuzamosan a kockázati költségek csökkenése is. Segített, hogy a bank állampapír portfólióján 8,3 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett, szemben az egy évvel korábbi 2,2 milliárd forinttal.

A jelentés megjegyzi, hogy jelentősen, 3,9 százalékponttal 85,2 százalékra emelkedett a 90 napon túli késedelmes hitelek fedezettségi aránya. Az óvatosság azonban indokolt, mivel a bank szerint az első negyedévben egy 34 milliárd forintos projekthitel belép majd ebbe a kategóriába, s ez önmagában a fedezettségi arány mintegy 5 százalékpontos csökkenését hozhatja magával.

Az ukrán leány a harmadik negyedéves nagy negatív meglepetés után egyelőre nem tartogatott további kellemetlen meglepetéseket. Éves szinten az OTP Bank Ukrajna 6,7 milliárd forintos adózott eredményt produkált a 2012-es 528 millió forint után. A bolgár DSK Bank profitja 30,2 milliárd forintra nőtt 24,2 milliárd forintról. A román leányvállalat változatlanul veszteséget termelt, tavaly 5,5 milliárd forintnyit, egy évvel korábban 4,4 milliárd forint volt ez az összeg. A horvát leánybank profitja 3,7 milliárd forintról 2,2 milliárdra csökkent. Az OTP Banka Slovensko nyeresége 1,1 milliárd forintra nőtt a 2012-es 1,1 milliárdos veszteség után.

Az OTP-csoport fő számai
Kép: Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!