Szerdán kizárták a Tesla részvényeit az egyik legnépszerűbb tőzsdei alapból, az S&P 500 ESG-indexéből. A döntést azzal indokolták, hogy a környezetvédelmi és etikai minősítésű papírokat gyűjtő alapba nem férnek bele Elon Musk cégének legutóbbi botrányai: perelik a gyártót rasszista és szexista, valamint zaklatási ügyek miatt is. De az önvezető járműves és vezetéssegítő rendszeres balesetek sem segítették a Tesla ügyét.

A május 2-án hatályba lépő változásokhoz hozzájárult az is, hogy a Tesla nem tett közzé részleteket az alacsony szén-dioxid-kibocsátási stratégiájával vagy az üzleti magatartási kódexével kapcsolatban - mondta Margaret Dorn, a szervezet észak-amerikai ESG-indexekért felelős vezetője egy interjúban a Reuters szerint.

Dorn szerint bár a Tesla elektromos autóival hozzájárul a kibocsátás csökkentéséhez, a vállalat problémái és az iparági versenytársakhoz viszonyított közzétételeinek hiánya aggodalomra ad okot a befektetők számára, akik a vállalatot környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumok alapján kívánják megítélni.

"Nem vehetjük csak a vállalat küldetésnyilatkozatát, meg kell vizsgálnunk a gyakorlatukat az összes kulcsfontosságú dimenzióban" - mondta Dorn.

A Tesla képviselői nem válaszoltak azonnal a kérdésekre. Az indexváltozások után azonban Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerdán azt tweetelte, hogy "az ESG egy átverés. Fegyverré tették a hamis társadalmi igazságosság harcosai".

Az oda-vissza csatározás aláhúzza a növekvő vitát arról, hogy hogyan kell megítélni a vállalatok ESG-teljesítményét. Az olyan kérdések, mint a sokszínűség és az éghajlatváltozás miatt aggódó befektetők pénzt áramoltattak olyan alapokba, amelyek ESG-kritériumokat használnak a részvények kiválasztásához, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az alapok mennyire hatékonyan segítik elő a változást, vagy hogy túlságosan is részt vesznek-e a politikai vitákban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!