Elon Musk a Tesla vezérigazgatója a hétvégén a Twitteren szavaztatta meg a követőit, hogy vajon értékesítsen-e Tesla részvénycsomagjából 10 százaléknyit. A CNBC összefoglalója szerint azonban bármi is lesz a szavazás eredménye Musk mindenképpen el kell hogy adjon egy csomó részvényt, mivel le kell hívnia hamarosan lejáró opcióit és ennek hatalmas adóvonzata van, amit valahonnan ki kell fizetni. A portál számításai szerint a részvényeken keletkezett árfolyamnyereség után összesen 15 milliárd dollárnyi adót kell majd a Tesla vezérnek befizetnie.

Az amúgy nem nyilvános Twitter szavazáson állítólag 58 százalékos arányban az eladás pártiak győztek. Musk még 2012-ben szerezte meg a most szóban forgó Tesla részvényopciókat, 6,24 dolláros árfolyamon összesen 22,8 millió részvény megvételére kapott akkor lehetőséget, ami az akkori tőzsde árfolyamnál valamivel magasabb volt. A részvények árfolyama pénteken már 1222 dollár volt, amik azt jelenti, hogy ezen a részvénycsomagon összesen 28 milliárd dollárnyi elméleti árfolyamnyeresége keletkezett.

A cég nemrég közölte, hogy Musk a részvényeket és opciókat, legalábbis egy részüket fedezetként használta fel hitelfelvételekhez, s az azokból történő eladások a hitelek egy részének törlesztését szolgálják. A negyedéves jelentésben foglaltak szerint ráadásul ha a részvény árfolyama valamilyen okból kifolyólag jelentősebben esne, akkor azok egy részét valószínűleg kényszerértékesítenék az azt fedezetül kapott bankok, ami további áresést generálna.

Az opciók jövő augusztusban futnak ki, azonban ahhoz, hogy le tudja hívni őket, Musknak előbb meg kell fizetnie az árfolyamnyereséget terhelő adót is. Ennek mértéke, tekintve, hogy kaliforniai lakosként szerezte a jövedelem nagy részét, a számítások szerint elérheti az 54,1 százalékot, összesen mintegy 15 milliárd dollárt.

Musk nem kívánta kommentálni a számításokat, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy neki más jövedelme a részvényopciókon kívül nincs, és egyetlen módja annak, hogy ki tudja fizetni az őt terhelő adókat, ha eladja a részvényeket. Mivel vezető tisztségviselőként korlátozott időszak áll rendelkezésre a piaci tranzakciókra, ezért az elemzők szerint az eladásokat már a negyedik negyedévben meg kell kezdenie és majd az jövő év első negyedévben folytathatja.

Persze lenne más lehetőség is, további hiteleket vehetne fel részvénycsomagjára, amelynek értéke jelenleg meghaladja a 200 milliárd dollárt. Azonban saját maga állítása szerint ő is tisztában van azzal, hogy egy részvény árfolyama nem csak felfelé mehet. A részvény árfolyama egyébként eséssel reagált a hírre, a nyitás előtti kereskedésben közel 6 százalékkal csökkent értékük hétfőn, egészen 1150 dollárig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!