Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Musk 2,1 millió részvényt vásárolt 2,2 milliárd dollár értékben a keddi záróárfolyamon, és 934 091 darabot adott el 973 millió dollárért, hogy kifizesse vagyonadó kötelezettségeit - derült ki az amerikai tőzsdefelügyeletnek beadott kötelező közzétételből a Reuters szerint.

Mint ismert, néhány hete Elon Musk a Twitter-követőit kérdezte meg, hogy mennyi papírt adjon el. Valójában az akció porhintés volt: a világ leggazdagabb emberévé váló Tesla-vezér 1-1,5 milliárd dolláros adószámlát kapott intenzív vagyonosodása után. A mostani csak egy újabb részvényeladás a részéről.

Közben a legnagyobb rivális Rivian Automotive és a Lucid Group részvényei erősen kilengtek a keddi kereskedésben, de a Tesla 4,1 százalékkal emelkedett, és 1 054,73 dolláron zárt, így piaci kapitalizációja mintegy 187 milliárd dollárral csökkent azóta, hogy Musk a múlt héten elkezdte eladni részvényeit.

A Rivian részvényei 15 százalékkal ugrottak meg, így az EV-gyártó már több mint 120 százalékot emelkedett a múlt szerdai nyilvános részvénykibocsátás óta. A Rivian keddi bejelentésében közzétette, hogy az első nap után további 22,95 millió részvényt vásároltak a befektetők, növelve ezzel a tőzsdei bevezetés teljes méretét. Ezekkel a részvényekkel együtt a Rivian piaci kapitalizációja 153 milliárd dollárra emelkedett, amivel 14 milliárd dollárral megelőzte a Volkswagen AG-t, és a kaliforniai Irvine-i vállalat a világ harmadik legértékesebb autógyártója lett.

A Lucid Motors közel 24 százalékot emelkedett, miután közölte, hogy a harmadik negyedévben 13 ezerre nőttek az autóira leadott foglalások, és biztos benne, hogy 2022-ben 20 ezer darabot tud gyártani a hamarosan megjelenő Lucid Air szedánból. A cég részvényeinek erősödése 90 milliárd dollárra emelte tőzsdei értékét, amivel megelőzte a Fordot, és 1 milliárd dollárral marad el a General Motors mögött.

Mivel az elektromos autógyártók egyre keresettebbek a Wall Streeten, a Tesla részvényei az elmúlt 12 hónapban több mint 150 százalékot emelkedtek. Craig Erlam, az OANDA vezető piaci közgazdásza szerint az e-autós cégek részvényárfolyama hat hónap múlva, 12 hónap múlva inkább 20 százalékkal magasabb lesz, mint 20 százalékkal alacsonyabb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!