Musk nemrég a Twitteren kérdezte meg, hogy eladja-e részvényei 10 százalékát, és követői 60 százaléka igennel válaszolt. De Musk saját részvényeinek eladására vonatkozó terve már hetekkel korábban megszületett, és a Tesla-részvényeinek csak mintegy 3 százalékát adta el - írja a Business Insider.

A trükk az volt, hogy hétfőn Musk 2,15 millió részvényopciót adott el 6,24 dolláros darabáron, összesen 13,4 milliárd dollár értékben. Ezután 934 ezer részvényt adott el változó áron, amivel végül több mint 1,1 milliárd dollárt szedett be az eladásokból. A következő két napban a trösztje közel 3,6 millió részvényt dobott ki a piacra, összesen mintegy 4 milliárd dollár értékben.

Azonban Musk saját részvényeladása a héten egy előre tervezett tőzsdei folyamat része volt, amelyet szeptember 14-én - hetekkel azelőtt, hogy a Twitter-szavazást közzétette volna - a hatósági bejelentések szerint már eldöntött.

Az Insidernek Tim Levin is arról számolt be a héten, hogy Musk valószínűleg a 2012-ben kibocsátott opciók lehívását tervezte, mert azok jövőre lejárnak - és a Wedbush Securities szerint legalább 10 milliárd dolláros adószámla vár rá, ami megmagyarázhatja, miért akart megszabadulni a részvényektől. Az Egyesült Államokban ugyanis megemelnék, és a tőkenyereségre is kiterjesztenék a vagyonadót.

Musk azonban jóval kevesebbet pakolt ki, mint amennyit a Twitteren közzétett felmérése alapján kellett volna. A bejelentések szerint Musk 170,5 millió részvényt birtokol, ami azt jelenti, hogy a 4,5 millió darabos eladása a teljes Tesla-pakkjának kevesebb mint 3 százalékát teszi ki.

A szavazást követően a Tesla részvényárfolyama zuhant, az elemzők szerint az árfolyam mindaddig labilis maradhat, amíg Musk nem tartja be ígéretét, hogy 10 százalékos csomagtól szabadul meg.

Az elmúlt két napban Musk vagyona 50 milliárd dollár körüli szintre csökkent, de még mindig ő a világ leggazdagabb magánszemélye. A Tesla részvényei a bejelentésekről szóló híreket követően közel 3 százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!