Az ismert hedge fund menedzser, David Einhorn a hét elején arról írt az általa alapított Greenlight Capital befektetőinek, hogy jelentős pozíciót épített fel Twitter részvényekből arra spekulálva, hogy a bíróság majd annak megvételére kötelezi a Tesla-vezér Elon Muskot. Mint írta, az alapja 37,24 dolláros átlagáron vásárolt be a Twitterből. Ezen az áron szerinte 17 dollárnyi nyereség is lehet részvényenként az üzletben, ha a bíróság kedvezően ítél, ha kútba esik a terv, akkor ugyanennyit lehet vele bukni. A hedge fund vezetője mindkét lehetőségnek 50 százalékos esélyt ad.

Einhorn cége egyébként azon kevesek közé tartozott, amelyik jól szerepelt a második negyedévben. Befektetőinek ebben az időszakban 8,4 százalékos hozamot termelt, miközben az S&P 500-as részvényindex 16 százalékot esett - írja a Reuters. A hedge fund menedzser és Elon Musk Tesla vezér szembenállása elég hosszú múltra tekint vissza, korábban gyakran csaptak össze a Twitteren. A szócsaták tárgya rendszerint az volt, hogy Einhorn a Tesla részvényeket shortolta, mivel szerinte a cég működése fenntarthatatlan üzleti modellre épült és szerinte Musk gyakran megtévesztette befektetőit.

A precedens alapján nem áll jól Musk szénája

A Twitter júliusban perelte be Muskot, miután az elállt a cég részvényeire tett vételi ajánlatától arra hivatkozva, hogy annak felhasználói számára vonatkozó nyilvános adatai nem valósak a sok nem létező felhasználó miatt. A cég szerint Musk egyszerűen azért állt el a 44 milliárd dolláros vételi kötelezettségétől, mert az már nem szolgálta személyes érdekeit. A hedge fund vezér Einhorn szerint a Delaware állambeli bíróságnak jó alapja lehet arra, hogy rákényszerítse Muskot a vételi ajánlatra. Szerinte ha most felmentik Muskot, akkor az megnyitná az utat egy csomó hasonló eset előtt, amikor a tőzsdén a felvásárló visszaléphetne, ha megbánja vételi ajánlatát.

Az évek folyamán a bíróságnál már kialakult a precedens a vállat-felvásárlásoknál és egyesüléseknél arra vonatkozóan, hogy a vevőnek milyen szerződési kötelezettségei vannak. Ennek a precedensnek köszönhetően ezen a területen eddig jól előrejelezhetőek voltak a folyamatok - írta a hedge fund vezér befektetőinek. Einhorn néhány éve félig viccesen azt írta, "az elfogadott valóság szerint Elon Musk úgy tűnik, a törvények felett áll". A bíróság októberben tart az ügyben 5 napos tárgyalást.

Még tart a medvepiac

Einhorn leveleit a befektetőinek meglehetősen széles nyilvánosság szokta követni, azok ugyanis meglehetősen részletes és nagyon gyakran pontos előrejelzéssel szolgálnak a szélesebb gazdasági és piaci folyamatokra vonatkozóan. Einhorn szerint tart még a medvepiac a tőzsdén és ezért alapja egyre több készpénzt halmoz fel a jövőbeni befektetési lehetőségekre. Az első fél évben a Greenlight 13,2 százalékot hozott az S&P 500-as index 20 százalékos esése mellett. Mindezt úgy, hogy nettó long pozícióban voltak jól kiválasztott részvényekben.

Az első félévben egy kis veszteséggel kiszálltak a C.H.Robinson nevű logisztikai cég ellen nyitott short pozíciókból, a német Rheinmetall AG részvényeit viszont 125 százalékos emelkedés után adták el. Utóbbi cég árfolyama nagyon sokat profitált az első fél évben a német és az európai biztonságpolitika átalakulásából, amelyet az Ukrajna elleni orosz invázió váltott ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!