A Tesla befektetője, David Wagner belső dokumentumokhoz való hozzáférést követelt annak kivizsgálására, hogy a Tesla és Musk megszegte-e az amerikai értékpapír-felügyelettel kötött megállapodást, és az igazgatótanács tagjai nem tartották-e be a bizalmi kötelezettségeiket. Ennek lényege, hogy 2018-ban Musk megegyezett az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) a vállalat magánkézbe vételéről szóló tweetje miatt indított perben arról, hogy a vállalat jogászai előzetesen jóváhagyják a vállalatra vonatkozó lényeges információkat tartalmazó tweeteket - írja a Reuters.

A Tesla részvényei, amelyek rekordmagasságok közelében ingadoztak, körülbelül negyedével veszítettek értékükből, miután Musk november 6-án közölte, hogy eladná részesedésének 10 százalékát, ha a Twitter-felhasználók erre a lehetőségre szavaznak. Azóta eddig közel 14 milliárd dollár értékben adott el részvényeket. Viszont az egész csak porhintés volt: már szeptemberben jelezte a tőzsdefelügyeletnek, hogy eladja részvényopcióit. A művelettel az adószámláját akarta erodálni, valamint készpénzt szerezni, hogy kifizesse azokat.

A mostani kereset, amelyet csütörtökön nyújtottak be a delaware-i bírósághoz, a tweetekkel kapcsolatos feljegyzések és könyvek megszerzésére irányul, beleértve azokat a dokumentumokat, amelyekkel azonosítani lehet, hogy a részvényeladási tweetek átnézésre vagy előzetes jóváhagyásra kerültek-e előre.

Márciusban egy másik részvényes beperelte Muskot és annak igazgatótanácsát, azzal vádolva őt, hogy megsértette a SEC-vel kötött 2018-as egyezségét, és több milliárd dolláros veszteségnek tette ki a részvényeseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!