Előrehozott szilveszteri tűzijáték Japánban

Több mint kétéves mélypontra gyengült a jen a dollárral szemben a kormány gazdaságösztönző lépéseivel kapcsolatos várakozások nyomán, a japán tőzsde a rossz nemzetközi hangulat ellenére erősödött.
NAPI, 2012. december 27. csütörtök, 09:14
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi piacok továbbra is tapsolnak az új japán vezetésnek: Abe Sinzó, a hónap közepén megválasztott miniszterelnök máris meghirdette kormányát, amelynek egyetlen célja van, az hogy életet leheljen a gazdaságba. Aso Taró, az új pénzügyminiszter azzal indított, hogy kijelentette: szeretné, ha a BoE nagyobb tempóra kapcsolna a vállalatok életerejét elszívó deflációval szembeni harcban. Ezzel követte főnökét, aki rögtön a választások után elkezdte noszogatni a jegybankot a cselkevésre.

A tokiói Nikkei tőzsdeindex a Wall Street gyenge szerdai szereplése ellenére erősödött, 0,9 százalékkal nőtt szemben a a Dow Jones 0,2 százalékos tegnapi lemorzsolódásával. A japán valuta 85,77 jen/dollárról 85,87-re gyengült - ilyen értékre 2010. szeptember 17. óta nem volt példa. Akkor a szeptember közepi első nagy jeneladást követte a viszonylag alacsony árfolyam. Elemzők nem tartják elképzelhetetlennek a 86-os szint elérését, sőt többen a 85-90-es sávba várják az árfolyamot.

Egyes szakértők ugyanakkor máris attól tartanak, hogy a gyengülés az import drágulása miatt költség vezérelt inflációt indíthat el. Japán a 2011. márciusi fukusimai atomkatasztrófa után leállította nukleáris erőműveit, és csak néhány blokkot indított újra. Ezért megugrott kőolaj bevitele, ami a jen gyengülése nyomán sokkal többe kerülhet a korábbinál. Kellemetlen lenne, ha a gazdaság élénkülését emiatt nem követné a vállalatok nyereségességének javulása - hangsúlyozzák.

Ha a jen iránti bizalom gyengülése összekapcsolódik az inflációs várakozások erősödésével, az nyomást gyakorolhat a japán államkötvények piacára is. Ez a kormány gazdaságpolitikájának legnagyobb kockázata, miután megdrágítaná a gazdaság ösztönzéséhez szükséges forrásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK